Mâncăruri cu prune afumate
Dacă vi se va întâmpla să vizitaţi, înainte de ora prânzului, o mănăstire este posibil să fiţi opriţi la masă, aşa cum se întâmplă de multe ori cu pelerinii. Fiind postul Crăciunului, în mod sigur vi se va servi mâncare conform canoanelor bisericeşti, ad
Ștefan Baciu, 22.11.2014, 09:17
Dacă vi se va întâmpla să vizitaţi, înainte de ora prânzului, o mănăstire este posibil să fiţi opriţi la masă, aşa cum se întâmplă de multe ori cu pelerinii. Fiind postul Crăciunului, în mod sigur vi se va servi mâncare conform canoanelor bisericeşti, adică fără carne. La mănăstiri sunt pregătite multe şi delicioase mâncăruri de post. Una dintre acestea este mâncarea de prune uscate la fum sau, pe scurt, prune afumate. În continuare, vă prezint reţeta acestui fel de mâncare pregătită însă pentru câteva persoane, nu la cazan, aşa cum se întâmplă la mănăstire. Avem nevoie de un kg de prune uscate, de două cepe, de o ceaşcă de orez, de ulei, zahăr şi sare. Prepararea începe cu spălarea prunelor în apă caldă, după care acestea se pun la fiert în apă rece. După primul clocot, se adaugă orezul şi ceapa tocată mărunt. Se lasă totul la fiert la foc mic, dar prunele trebuie să rămână întregi, iar la final adăugăm puţin ulei, zahăr şi sare după gust. Ca să obţinem o culoare mai frumoasă, pasăm câteva prune mai fierte, apoi le introducem în mâncare şi amestecăm uşor. Mâncarea se serveşte caldă, cu gogonele sau castraveţi muraţi.
Prunele afumate pot fi folosite şi drept garnitură. Un preparat care, pe lângă efectul olfactiv, are şi unul vizual este puiul umplut cu prune. Avem nevoie de un pui, de circa un sfert de kg de prune afumate, cărora le scoatem sâmburii, de câteva ciuperci, de un morcov, un ardei gras şi de o ceapă. Ne mai trebuie câtiva căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, piper şi sare.
Călim ceapa, tăiată solzişori, în puţin ulei, adăugăm ciupercile tăiate în felii subţiri, ardeiul gras tăiat în cubuleţe şi morcovul dat prin răzătoare. Lăsăm acest amestec la foc mic pentru 10 minute, apoi adăugăm şi prunele uscate pentru câteva minute.
Condimentăm puiul şi pe interior, şi pe exterior şi îl umplem cu amestecul de legume călite. Dacă mai rămâne ceva, punem restul de legume călite într-o tavă, în care punem şi puiul umplut. Adăugăm o cană cu apă şi băgăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute, la foc potrivit, până când puiul se rumeneşte. Puiul poate fi prezentat pe un platou şi apoi poate fi porţionat, amestecul de legume călite fiind garnitura. Poftă bună!