Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri braşovene

O plimbare pe strada comercială a Braşovului este un prilej de a face cumpărături sau, cel puţin, de a admira vitrinele, dar si o incursiune printre mirosurile de mâncăruri provenite de la bucătăriile multelor terase pe lângă care treceti.

Mâncăruri braşovene
Mâncăruri braşovene

, 07.06.2014, 09:11

O plimbare pe strada comercială a Braşovului este un prilej de a face cumpărături sau, cel puţin, de a admira vitrinele, dar si o incursiune printre mirosurile de mâncăruri provenite de la bucătăriile multelor terase pe lângă care treceti.



Braşovenii sunt foarte mândri de covrigii lor, iar acest lucru este dovedit de prăvăliile pe ale căror firme se poate citi, de exemplu, Tradiţie din 1939”. Se spune că aceşti covrigi împletiţi îşi au originea în Bavaria, dar ca reţeta celor produşi la Brasov ar fi ţinută în mare secret. Nu ştim dacă este folosit un ingredient magic care-i fac atât de apreciaţi de către turiştii care vizitează centrul Braşovului, însă noi vă oferim o reţetă tradiţională pentru aceşti covrigei. Trebuie să amestecăm făina cu drojdia, cu puţin zahăr şi cu puţin lapte cald, apoi aluatul se acoperă şi este lăsat circa 30 de minute. După aceea, se mai adaugă puţin lapte cald în aluat, sare şi se frământă bine, până se obţine un aluat fără bule. Din acest aluat se fac cârnăciori de grosimea unui creion, de vreo 30 de cm lungime, care se rulează şi se transformă în covrigi. Se lasă la crescut, acoperiţi, într-o tavă de cuptor pentru circa un sfert de oră. Următoarea etapă este aceea de a opări covrigii într-un vas cu apă clocotită. Îi scoatem cu o spumieră şi îi aşezăm într-o tavă în care am întins puţină făină. Presărăm sare grunjoasă, mac ş susan şi îi întroducem în cuptor timp de un sfert de oră.



În meniurile restaurantelor braşovene întâlnim multe mâncăruri şi deserturi cu denumire de origine. La aperitiv se poate mânca bulz de la Moeciu” sau salată braşovenească”. Nu vă mai spun modul de preparare, dar în această salată se amestecă salam, cascaval, morcovi, mazăre şi gogoşari în oţet, maioneză şi muştar.



Vă voi prezenta, în schimb, reţeta de Tochitură braşoveană”. Avem nevoie de un kg de carne de viţel, de jumătate de kg de ficat, de inimă, rinichi şi de splină de porc, de 3 cepe mari, o căpăţână de usturoi, de bulion şi de puţin vin. Curăţăm rinichii şi îi lăsăm în apă cu oţet. Mărunţim carnea de viţel şi o călim puţin în untură, împreună cu usturoiul şi cu cepele, tăiate mărunt. În vas turnăm puţină supă sau apă şi lăsăm la foc mic. Adăugăm organele, tocate mărunt, lăsăm compoziţia la foc mic circa jumătate de oră, amestecând din când în când. Spre final adăugăm un pahar de vin rosu, busuioc, cimbru şi piper, o lingură de bulion şi mai lăsăm compoziţia pe foc încă 10 minute. Se serveşte imediat cu o portie de mămăligă şi cu un vin roşu demisec.



Dacă mai doriţi ceva la desert, să stiţi că aveţi de unde alege. Pe lângă prăjituri, aveţi şansa de a gusta Clătite braşovene”, umplute cu brânză dulce şi stafide sau trigoane de la Râşnov”, umplute cu mere sau cremă de vanilie.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 aprilie 2025

Papanaşi

Clătitele umplute cu dulceaţă, cremă de ciocolată, mai rar cu brânză dulce şi papanaşii reprezintă cele mai populare deserturi din oferta...

Papanaşi
Foto: sharonang / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 aprilie 2025

Pe masa de Paşte

Toţi creştinii se pregătesc să sărbătorească Paştele, sărbătoare marcată în acest an la 20 aprilie. În comunităţile creştine se fac...

Pe masa de Paşte
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 aprilie 2025

Pentru Masa de Florii

La sfârșitul acestei săptămâni, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, zi în care pentru ortodocşi este dezlegare la pește. De aceea,...

Pentru Masa de Florii
Praz (Foto: Aromaengel /pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 aprilie 2025

Praz umplut

Pe lângă faptul că are rolul principal în unele reţete, prazul este utilizat şi în câteva expresii ale limbii române. Expresia „a mânca...

Praz umplut
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 martie 2025

Minciunele şi alte amăgiri culinare

Pentru că ne apropiem de 1 aprilie, ziua păcălelilor, vă propunem şi o reţetă de gogoşi denumite minciunele. De fapt, chiar există o...

Minciunele şi alte amăgiri culinare
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 martie 2025

Preparate din sardine

Peste câteva zile va fi Bunavestire, sărbătoare importantă a calendarului creştin. Ziua de Bunavestire şi cea de Florii sunt singurele din...

Preparate din sardine
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 martie 2025

Sarmale de post

În această ediţie vă prezentăm câteva reţete de sarmale de post, fie în foi de varză, fie în foi de viţă. Începem cu modul de preparare...

Sarmale de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 martie 2025

Mâncăruri călugăreşti de post

De câteva zile s-a intrat în postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în care, cu mici excepţii, sunt consumate doar mâncăruri din...

Mâncăruri călugăreşti de post

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company