Preparate din peşte
Peste trei zile, este Bunavestire, sărbătoare importantă din calendarul creştin. Ziua de Bunavestire şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte.
Ștefan Baciu, 22.03.2014, 09:32
Peste trei zile, este Bunavestire, sărbătoare importantă din calendarul creştin. Ziua de Bunavestire şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte, în rest fiind restricţie totală la alimentele de origine animală. Pentru că de Bunavestire este dezlegare la peşte, astăzi vă propunem câteva preparate din peşte. Pentru zona Dunării, “vedeta” primăverii este scrumbia, un peşte care, pe măsură ce vremea se încălzeşte, urcă în bancuri pe fluviu pentru a se reproduce. Deocamdată în pieţe şi în magazinele specializate din România nu există scrumbie, ceea ce înseamnă că aceasta nu şi-a început încă migraţia şi nu a ajuns în plasele pescarilor.
Există în schimb alte specii de peşte din care se pot obţine delicioase preparate. Un preparat de sezon este peştele marinat cu legume de sezon. Se obţine rapid. În primul rând, sunt îndepărtate oasele mari din bucăţile de peşte marinat, care sunt amestecate apoi într-un bol împreună cu foi de salată verde, ridichi roşii, tăiate rondele şi ceapă verde, de asemenea, tăiată mărunt. Adăugăm puţin ulei şi sare, această salată putând fi servită imediat.
Cel mai reprezentativ preparat al Deltei Dunării este ciorba de peşte, pregătită cu multe legume, însă, pentru această perioadă, un preparat specific este storceagul, o supă de peşte cu legume rădăcinoase. Pe vremuri, locuitorii din Delta Dunării foloseau carnea de morun, însă aceasta poate fi înlocuită cu carne de somn care are mai puţine oase. Avem nevoie de câţiva cartofi, de doi morcovi, de o ţelină, de două cepe, iar dacă avem, putem adăuga două 3 roşii şi doi ardei graşi. Avem nevoie şi de un kg de file de peşte pe care îl sărăm şi îl lăsăm la rece până când curătăm legumele. Într-un vas cu o capacitate de 4 … 5 litri, punem la fiert morcovii şi ţelina, tăiate mărunt. Cepele se pot pune fie întregi, fie mărunţite, iar apoi cartofii, tăiaţi cubuleţe şi eventual ardeii şi roşiile, mărunţite. Spălăm de sare fileul de peşte, îl tăiem în cubuleţe şi le punem la fiert cel mult un sfert de oră, la foc mic. Acrim cu puţină zeamă de lămâie, iar spre final amestecăm un gălbenuş de ou cu câteva linguri de smântână şi turnăm în oală, presărând şi mărar tocat. Luăm vasul de pe foc, îl acoperim şi îl lăsăm câteva minute pentru ca să se amestece aromele după care storceagul poate fi servit imediat. Poftă bună!