Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncare de fasole boabe

Duminică, 1 Decembrie, vom sărbători Ziua Naţională a României. A devenit o tradiţie ca în această zi, autorităţile din mai multe oraşe ale României să ofere participanţilor la festivităţi mâncare de fasole cu ciolan afumat.

Mâncare de fasole boabe
Mâncare de fasole boabe

, 30.11.2013, 08:17

Duminică, 1 Decembrie, vom sărbători Ziua Naţională a României. A devenit o tradiţie ca în această zi, autorităţile din mai multe oraşe ale României să ofere participanţilor la festivităţi mâncare de fasole cu ciolan afumat, cu costiţă sau cu cârnaţi, precum şi ţuică sau vin fiert.



Cea mai bună mâncare de fasole este cea pregătită la cazan, iar cei care au făcut stagiul militar pot confirma. Evident, în casă nu vom folosi cazanul, însă mâncarea trebuie să iasă gustoasă. Avem nevoie de cel puţin jumătate de kg de fasole boabe, dar, în funcţie de capacitatea vasului, putem mări cantitatea. Ne mai trebuie 3…4 cepe de mărime medie, 2 morcovi, suc de roşii, cimbru, 2 foi de dafin, piper boabe şi sare.



Cu o seară înainte de prepararea propriu-zisă, punem fasolea la înmuiat într-o oală cu apă. În ziua următoare, schimbăm apa şi punem fasolea la fiert. După ce aducem apa la fierbere, o scurgem şi repetăm de două ori operaţiunea. Între timp, tăiem costiţa afumată de porc în felii subţiri sau dezosăm ciolanul afumat de porc şi în vasul cu fasolea boabe adăugăm afumătura, precum şi cei doi morcovi, curăţaţi şi tăiaţi rondele. Lăsăm să fiarbă la foc mic circa 45 de minute, în orice caz având grijă ca boabele de fasole să nu se strivească.



Separat, curăţăm cepele, le tăiem solzişori şi le călim uşor în ulei, după care stingem ceapa în puţin suc de roşii. Răsturnăm ceapa călită în oala cu fasole, adăugăm foile de dafin, puţin cimbru, câteva boabe de piper şi lăsăm oala la foc mic încă un sfert de oră. Adăugăm sare, după gust, şi presărăm în final, dacă avem, câteva frunze tocate de pătrunjel. În loc de ciolan sau costiţă afumată de porc putem folosi cârnaţi. Dacă sunt afumaţi, îi tăiem în bucăţi mici şi îi punem la fiert alături de boabele de fasole, dacă sunt proaspeţi îi pregătim separat, pe grătar.


Mâncarea de fasole cu afumătură se serveşte caldă, cu o salată de murături alături de un pahar de vin roşu demisec, la temperatura camerei sau, de ce nu?, alături de o cană de vin fiert aşa cum am menţionat la început. Poftă bună!





(foto: alexbadulescu /pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Raci / Sursa foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn
Secretele bucătăriei românești vineri, 16 august 2024

Mâncăruri cu bame

În pieţele din România pot fi cumpărate bame în stare proaspătă. Acest Bamele pot fi găsite şi în magazine, în stare congelată sau...

Mâncăruri cu bame
Secretele bucătăriei românești vineri, 09 august 2024

Păstrăv la cuptor

Preparatele din păstrăv se găsesc în meniurile multor pensiuni şi restaurante din România, unele dintre ele amenajate chiar în apropierea sau...

Păstrăv la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 02 august 2024

Vinete la cuptor

În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special sub formă de salată. Vinetele au pătruns în...

Vinete la cuptor

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company