Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Vremea dovlecilor

Dovlecii pot fi văzuţi nu numai în pieţele agroalimentare, ci şi în vitrinele unor magazine sau şi holurile unor hoteluri pentru că, de câţiva ani, ei fac parte din decorul Halloween-ul, o sărbătoare importată de România.

Vremea dovlecilor
Vremea dovlecilor

, 26.10.2013, 06:51

Dovlecii pot fi văzuţi nu numai în pieţele agroalimentare, ci şi în vitrinele unor magazine sau şi holurile unor hoteluri pentru că, de câţiva ani, ei fac parte din decorul Halloween-ul, o sărbătoare importată de România. Este de aşteptat ca, în următoarele zile, dovlecii să fie pictaţi şi sculptaţi pentru a crea alături de costumaţii şi accesorii înfricoşătoare, ambianţa de Halloween.



Dincolo de rolul lor decorativ, dovlecii sunt folosiţi în multe bucătării ale lumii, inclusiv în cea românească. Se spune că, pentru gătit, trebuie folosiţi dovleci mai mici, deoarece conţin mai puţină apă şi au mai mulţă pulpă. Dovleacul este util şi în diete, ajutând la reglarea colesterolului. Este dulce, nu are grăsimi, având în schimb vitaminele E şi C. Bucătăriile altor ţări sunt mult mai bogate în reţete pe bază de dovleac comparativ cu cea românească. În România, dovleacul este copt, de obicei, în cuptor, după ce a fost tăiat în felii şi curăţat de seminţe. O altă variantă de preparare la cuptor este aceea de a fi tăiat în jumătate, curăţat de seminţe şi umplut cu o pastă de brânză, eventual îndulcită cu zahăr sau cu un amestec de orez. Dovleacul poate fi folosit şi ca înlocuitor al vasului în care sunt preparate sarmalele. Cu ajutorul cuţitului, trebuie făcut un capac în partea superioară a dovleacului. După ce au fost îndepărtate seminţele, interiorul dovleacului este umplut cu sarmale, după care dovleacul, cu tot cu conţinut, este pus într-o tavă şi lăsat la cuptor timp de circa o oră.



Plăcinta cu dovleac reprezintă una dintre reţetele toamnei. Această plăcintă poate fi făcută cu aluat dospit sau cu foi subţiri de aluat, utilizate de obicei la la ştrudele. Pentru a obţine aluatul dospit avem nevoie de maxim jumătate de kg de făină, 100 de grame de unt, 200 de grame de zahăr, 2 ouă, zahăr vanilat, bicarbonat. La început, trebuie amestecat untul, uşor încălzit, cu jumătate din cantitatea de zahăr, se adaugă un ou, zahărul vanilat şi se amestecă până ce compoziţia devine cremoasă. Treptat, sunt adăugate făina şi bicarbonatul şi se amestecă pentru omogenizare. Acest aluat trebuie lăsat la rece circa jumătate de oră. Anterior, curăţăm dovleacul de seminţe şi de coajă, după care îl dăm pe răzătoare. Dovleacul ras poate fi călit uşor în tigaie sau lăsat într-un vas pentru a se scurge zeama din el. Dovleacul ras trebuie amestecat cu zahăr şi cu puţină scorţişoară. Aluatul dospit este împărţit apoi în două părţi egale. Într-o tavă de cuptor, se întinde un strat de aluat cu grosimea de circa un centimetru, apoi un strat de dovleac ras şi din nou un strat de aluat. Stratul superior de aluat trebuie perforat uşor cu o furculiţă pentru ca, în timpul coacerii, să nu se bombeze. Se bagă tava în cuptor şi se lasă 30 … 40 de minute, la foc potrivit. După ce a fost scoasă de la cuptor, deasupra plăcintei cu dovleac poate fi presărat zahăr pudră şi zahăr vanilat.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company