Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Mărginimea Sibiului

Printre destinaţiile de vacanţă din România preferate de turiştii români şi străini figurează şi Mărginimea Sibiului, o zonă ale cărei atuuri sunt tradiţiile, liniştea şi ospitalitatea locuitorilor.

Mâncăruri din Mărginimea Sibiului
Mâncăruri din Mărginimea Sibiului

, 31.08.2013, 08:25



Printre destinaţiile de vacanţă din România preferate de turiştii români şi străini figurează şi Mărginimea Sibiului, o zonă ale cărei atuuri sunt tradiţiile, liniştea şi ospitalitatea locuitorilor. Mărginimea Sibiului cuprinde 18 sate româneşti şi săseşti, în care întâlnim multe gospodării tradiţionale amenajate pentru a primi oaspeţi.



Oferta gastronomică a Mărginimii Sibiului poartă şi influenţa săsească. Sunt multe mâncături în care se folosesc preparate afumate din carne de porc şi destule preparate în ale căror reţete întâlnim şi fructe, precum merele, vişinele, prunele şi gutuile. De menţionat este faptul că în zona Sibiului sunt multe livezi, unele dintre ele de meri, care asigurau astfel “materia primă” pentru diferite preparate gastronomice. O inedită supă este cea de mere. Merele trebuie curăţate şi tăiate în cubuleţe mici şi fierte ca pentru compot. În această fiertură se adaugă la sfârşit un ou bătut, smântână, iar apoi este acrită cu puţină lămâie. Această supă de mere poate fi servită atât caldă, cât şi rece. De asemenea, prezenţa tarhonului în supe se datorează tot influenţei săseşti.



Satele româneşti din Mărginimea Sibiului, unde ocupaţia tradiţională este păstoritul, au o moştenire gastronomică cu multe preparate din lapte şi carne de oaie. Unul dintre ele este bulzul, de fapt brânză de burduf învelită într-un strat de mămăligă. Acest bulz se poate pregăti chiar şi pe grătar. Deasupra jarului se pun cocoloaşele de bulz pentru care trebuie să pregătim însă o mămăligă vârtoasă. Atenţie, însă, această mămăligă se poate face numai din porumb măcinat la o moară tradiţională din zonă! Aceste cocoloaşe se lasă pe grătar până crapă bulzul şi se servesc cu smântână. O altă variantă, ciobănească, este cea a bulzului preparat direct în jar, când cocoloşul de bulz este învelit în lut. Este lăsat în jar, până când lutul şi, bineînţeles, bulzul din interior se coc. Bulzul se consumă după îndepărterea învelişului ceramic. Pentru că am vorbit despre învelirea în lut, să menţionăm că de Paşte, se pregăteşte miel în lut, iar în restul anului se poate pregăti similar, berbec în lut.



Un preparat tradiţional în Mărginimea Sibiului este tocăniţa de viţel. Cantităţile pot fi stabilite în funcţie de numărul musafirilor, însă, dacă veţi ajunge la o pensiune din mărginimea Sibiului, este posibil ca gazda să pregătească tocăniţa în aer liber, la jar. Aşadar, curăţăm câteva cepe, le spălăm, le tocăm mărunt şi le călim în ulei într-un ceaun de tuci aşezat deasupra jarului. Tăiem în cubuleţe mici carnea de viţel, antricot sau spată, o punem în ceaunul de tuci şi adăugăm apă astfel încât să fiarbă la foc încet. Tăiem doi ardei graşi în felii mici, mărunţim 2 … 3 roşii şi câţiva căţei de usturoi, punând apoi aceste legume în ceaun. Până când tocăniţa va fi gata, e timp de poveşti în jurul focului şi, propabil, gazda vă va oferi un pahar de ţuică şi puţin caş de oaie. Spre final, adăugăm piper, o foaie de dafin, un pahar de vin roşu şi sărăm după gust. Tocăniţa se serveşte caldă, cu mămăligă şi, bineînţeles, alături de un pahar de vin. Poftă bună!

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
(foto: alexbadulescu /pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company