Păstrăv cu smântână
Recomandarea gastronomică pentru această săptămână este păstrăvul cu smântână, un preparat specific Bucovinei.
Ștefan Baciu, 03.08.2013, 06:07
Recomandarea gastronomică pentru această săptămână este păstrăvul cu smântână, un preparat specific Bucovinei. Bucovina este o destinaţie turistică de top datorită bisericilor cu picturi murale care au o istorie de peste 5 secole, dar şi pentru turism de aventură şi turism balnear. Nu în ultimul rând, pensiunile turistice oferă vizitatrilor şansa de a cunoaşte varietatea ofertei gastronomice a Bucovinei.
Gastronomia bucovineană este apropiată de cea moldovenească, însă poartă şi influenţa austriacă deoarece această provincie istorică românească s-a aflat, între anii 1775 şi 1918, sub administraţia imperială de la Viena. Se foloseşte destul de mult smântâna pentru a drege ciorbele de legume şi cu carne de vită sau supă de pui cu tăiţei de casă. Fructele de pădure şi ciupercile sunt, de asemenea, valorificate în bucătăria bucovineană.
Specie de peşte care trăieşte în apele de munte, curate şi bogat oxigenate, păstrăvul este pregătit, în diferite modalităţi, în restaurantele şi pensiunile din Bucovina. Există cel puţin două preparate specifice: păstrăvul afumat în cobză şi păstrăvul cu smântână. Cobza are forma instrumentului popular asemănător chitarei, dar este confecţionat din nuiele de răchită în care s-au pus ramuri de brad. Această cobză, în care întră 5… 6 exemplare care cântăresc în total circa un kg, a apărut din necesitatea de a transporta în bune condiţii şi de a păstra păstrăvii afumaţi timp de câteva zile, fără a-i pune în frigider.
Păstrăvul cu smântână este o delicatesă a Bucovinei şi poate fi pregătit foarte uşor. Avem nevoie de 4 păstrăvi de circa 300… 400 de grame fiecare, de jumătate de kg de smântână, puţin unt, de tarhon, piper şi sare. Curăţăm păstrăvii, îi spălăm, îi dăm cu sare, atât in interior, cât şi în exterior şi îi lăsăm la rece câteva ore pentru ca sarea să fie absorbită în carne. Spălăm apoi peştii şi ii punem într-o tavă mai înaltă, unsă cu puţin unt, pe care o băgăm în cuptorul deja încălzit, la foc mic. Lăsăm tava în cuptor doar câteva minute, atât cât păstrăvii să înceapă să se rumenească, timp în care turnăm smântâna într-un vas, cu puţină sare şi o încălzim uşor până devine fluidă. Adăugăm tarhon şi omogenizăm, după care o turnăm peste păstrăvii din tavă. Lăsăm tava în cuptor pentru circa jumătate de oră, după care păstrăvul poate fi servit ca atare sau cu o garnitură de cartofi şi morcovi fierţi. Poftă bună!