O scurtă retrospectivă a evenimentelor teatrale din 2023
Finalul anului 2023 ne aduce un scurt răgaz în care să privim înapoi scena teatrală românească și care au fost reușitele acesteia
Ion Puican, 25.12.2023, 15:30
Finalul anului 2023 ne aduce un scurt răgaz în care să privim înapoi scena teatrală românească și care au fost reușitele acesteia, de la festivalurile organizate la premiere, de la teatrul de stat la scena teatrului independent.
FITS30, ediția aniversară a 30 de ani sărbătoriți de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, a adus evenimente spectaculoase și o organizare demnă de sărbătorirea vârstei de 30 de ani de existență: 10 zile de festival cu nu mai puțin de 825 de evenimente, în care au fost implicați 470 de voluntari. 231 de expoziții. Invitați din 81 de țări. În total 5000 de participanți, dintre care reprezentanți a 47 de universități de top din Platforma de Cercetare Doctorală și invitați de la 21 de universități de profil teatral. Mai mult, FITS30 a co-existat și în mediul online prin platforma digitală care a prezentat 42 de spectacole online. 250 de drone au desenat cerul vechiului oraș Sibiu (centrul României) în cadrul festivităților de deschidere și închidere a festivalului, iar peste 90.000 de oameni au umplut străzile orașului în zilele FITS30.
În capitală, la București, cu ocazia FNT (Festivalul Național de Teatru) ediția cu numărul 33, iubitorii teatrului au avut parte de 11 zile de festival. Spectacole, conferințe, expoziții, prezentări de instituții și proiecte culturale, evenimente online, spectacole radiofonice, toate armonizate în tema festivalului „FNT, laboratoarele sensibilului”. Ediția din 2023 a FNT a arătat că festivalul analizează, cercetează și pune în valoare dinamica, tendințele și direcțiile fenomenului teatral românesc actual. O selecție de 30 de spectacole cu peste 50 de reprezentații, dintre care o premieră absolută: spectacolul „Gertrude” de Radu F. Alexandru (dramaturg contemporan) în regia celebrului regizor Silviu Purcărete la Teatrul Național București.
FNT a adus pe scena națională 21 de spectacole ale companiilor de stat din țară, 9 spectacole ale companiilor de stat și independente din București, 3 spectacole de teatru selectate din străinătate, 9 spectacole în școli în cadrul modulului FNT Educațional, ateliere de teatru pentru copiii cu deficiențe, 6 spectacole-lectură, 21 de spectacole de teatru radiofonic, evenimente online, dezbateri culturale, 32 de lansări de carte, 2 masterclass-uri și multe alte evenimente culturale ce au îmbogățit pe parcursul festivalului scena culturală din capitală.
Din perspectiva premierelor teatrale, TNB, cea mai mare scenă a țării, a adus în noua stagiune, deschisă în septembrie 2023, nume mari ale teatrului românesc care să performeze pe scenele TNB: regizorii Silviu Purcărete și Tompa Gabor. Spectacolul „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht în regia lui Gelu Colceag sau cunoscuta regizoare Chris Simion-Mercurian aducând premiera spectacolului „Nora” de Henrik Ibsen pe scena naționalului bucureștean.
Ca o încheiere a imaginii teatrala a anului 2023, Premiile UNITER (Uniunea Teatrală din România) au fost prezentate în gala ediției cu numărul 31 de la Timișoara, oraș ce a fost în acest an Capitală Europeană a Culturii. Peste 250 de artiști au fost prezenți la gală, omagiind fenomenul teatral românesc.
2023 a fost un an al adaptării și evoluției lumii teatrale și culturale românești, un an bogat, prolific, efervescent. Publicul a găsit în fenomenul teatral vechiul prieten într-o haină nouă, proaspătă, cu noi căutări de limbaj sau de exprimare artistică. Teatrul, actorii, oamenii de teatru au fost și rămân, în 2023 și în timpurile ce au trecut sau vor veni, oglinda vie a vieții, a societății, a marilor teme sau preocupări umane.