ART SAFARI 12 Love Edition
În luna iulie, la Palatul Dacia-România din centrul capitalei, a avut loc deschiderea celei de-a 12-a ediții a Pavilionului de Artă Art Safari - Love Edition
Eugen Cojocariu, 02.08.2023, 13:17
În luna iulie, la Palatul Dacia-România din centrul capitalei, a avut loc deschiderea celei de-a 12-a ediții a Pavilionului de Artă Art Safari – Love Edition, ediție realizată în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale, dar și cu colecționarii privați. Ediția actuală este împărțită în mai multe teme: iubire, portret și personaje, retrospectivele artiștilor Constantin Artachino (1870-1954, pictor, unul dintre fondatorii Societății Tinerimea Artistică) și Ion Alin Gheorghiu (1929-2001, pictor și sculptor, membru titular al Academiei Române). Despre această ediție și despre ce poate fi văzut de către publicul iubitor de artă, am stat de vorbă cu directorul general Ioana Ciocan:
„Love Edition, pentru că de acum înainte vom avea teme de fiecare dată aici, la Art Safari pe Lipscani. Speaker1: Love Edition este despre aceste sentimente care ne trezesc dimineața, care ne provoacă, sentimente puternice pe care le avem cu toții iubire, dragoste, câteodată ură. Dar totul a pornit de la colaborarea pe care am început-o în 2017 cu National Portrait Gallery de la Londra, care s-a concretizat acum. A fost un contract extrem de dificil și foarte, foarte, foarte multe greutăți au trebuit să fie dărâmate de către echipa Art Safari. Pentru că Speaker1: National Portrait Gallery de la Londra nu a colaborat niciodată cu această zonă a Europei de Est. Am reușit să le câștigăm încrederea și uite, la etajul 1 din Art Safari de pe Lipscani, pe pereții roz închis și roz deschis stau importantele lucrări de secol XVI până la secolul XXI, aduse pentru această expoziție de foarte mari dimensiuni. Peste 100 de lucrări. Nume extrem de importante ca Gainsborough sau Van Dyck, stau alături de artă contemporană, de lucrări semnate de Andy Warhol sau de David Hockney, lucrări care povestesc despre povești de dragoste. Expoziția nu este neapărat despre autori, expoziția este despre personajele care sunt în imagini și cu siguranță cei care vor veni de joi până duminică în Palatul Dacia-România de pe Lipscani vor putea să recunoască personajele preferate sau personaje istorice.
Îl vor recunoaște pe un perete pe Henric al VIII-lea, dar pe celălalt poate că îl vor vedea pe John Lennon alături de Audrey Hepburn sau de prințul Charles, actualul rege, în fotografia de nuntă, alături de Lady Di. Și expoziția se încheie așa foarte dramatic cu Harry și cu Meghan. Este o expoziție de neratat și alături de ea, la etajul 1, pe niște pereți verzi din care ies niște crini foarte spectaculoși începe expoziția dedicată lui Constantin Artachino. Expoziția aceasta retrospectivă este realizată de Muzeul Municipiului București. Curator este Elena Olariu și prezintă trei etape principale din creația lui Artachino. Să știți că este o expoziție care o să vă surprindă, pentru că în ea vom auzi voci, vom vedea filme, vom citi scrisori, dar ne vom afunda privirile și în catifeaua Dobrogei, care este redată cu mare măiestrie de către Constantin Artachino.”
Ioana Ciocan ne-a vorbit și despre retrospectiva artistului Ion Alin Gheorghiu, dar și despre noua colaborare cu celebrul muzeu londonez „Victoria and Albert”:
„Ion Alin Gheorghiu beneficiază de o mare retrospectivă cu un text curatoriat semnat de Andrei Pleșu. Lucrările au fost aduse de la colecționari din România, dar și de la Muzeul Național de Artă al României. Și sculpturile au fost aduse de la Teatrul Național, pentru că lucrările lui Gheorghiu se regăsesc în locuri extrem de surprinzătoare. Ce aș vrea să punctez aici este zona dedicată atelierului, care a fost reprodus cu obiecte personale, fotografii, icoane, pânze începute, dar și culorile lui, pensulele și șevaletul care au venit special la Art Safari pe Lipscani de la Muzeul de Artă din Constanța.
Am lăsat la final poate cea mai provocatoare expoziție pe care Art Safari a realizat-o până acum. Curatoarea Ruth Hibbart de la Victoria and Albert, îi provoacă pe cei care vin la Art Safari să aleagă între bine și rău. Este o expoziție unde se duce o bătălie pe viață și pe moarte între niște zombii și niște nimfe. De fapt, reprezintă binele și răul, monștrii pe care câteodată îi vedem sau îi avem cu toții, dar și speranța noastră, a tuturor, că la final, bineînțeles, binele va învinge.”