Aman în vizită la Aman
Începând cu luna iunie, iubitorii de artă pot vizita o nouă expoziție deschisă într-unul dintre cele mai speciale muzee bucureștene – Muzeul - Casă-atelier de artist Theodor Aman.
Ion Puican, 31.07.2023, 15:13
Începând cu luna iunie, iubitorii de artă pot vizita o nouă expoziție deschisă într-unul dintre cele mai speciale muzee bucureștene – Muzeul – Casă-atelier de artist Theodor Aman, din cadrul Muzeului Municipiului București: este vorba despre expoziția Aman în vizită la Aman. Theodor Aman (1831-1891), considerat unul dintre cei mai marii artiști români, primul mare clasic, a fost un pictor și grafician, pedagog și academician, întemeietorul primelor școli românești de arte frumoase din București și Iași. Ineditul acestei expoziții este dat de faptul că sunt expuse publicului picturi ale artistului care aparțin Pinacotecii Muzeului Municipiului București, unele dintre tablouri nu au fost niciodată prezente într-o expoziție, cel puțin în ultimele decenii, iar lucrările au ieșit dintr-un proces lung și dificil de restaurare.
Muzeograful și curatoarea expoziției, Greta Șuteu, ne-a dezvălui mai multe detalii:
Ne vizitează Aman prin lucrările lui. Este expoziția pe care am deschis-o în această vară. Este atipică pentru expozițiile de până acum, în sensul că noi am expus în anii anteriori doar patrimoniul muzeului, ceea ce nu se vedea, ceea ce stă în depozit. Ori acum, este prima oară când aducem ceva din altă parte și acel ceva sunt lucrări de Aman, lucrări de Aman care se întorc în casa lui Aman. Am avut marea șansă ca Pinacoteca București, care face și ea parte din Muzeul Municipiului București, să aibă opt lucrări pictate de Theodor Aman. Aceste lucrări nu erau expuse, stăteau în depozit și erau nerestaurate, majoritatea într-o stare destul de proastă. În ultimii 2 ani, aceste lucrări au intrat în procesul de restaurare. Asta a fost mare șansă. Pur și simplu avem o revelație când vedem aceste lucrări și știm cum arătau înainte. Deci asta este cumva o premieră. Dacă tot au fost restaurate, am considerat că este foarte nimerit să se întâlnească cu publicul chiar în locul în care au fost create. Ele toate sunt expuse în atelierul lui Aman.
Greta Șuteu ne-a făcut o trecere în revistă a lucrărilor expuse în premieră pentru publicul contemporan:
Sunt lucrări din mai multe perioade și mai multe genuri. Putem spune că este destul de bine acoperit, ceea ce înseamnă creatorul Aman, în sensul că Aman a fost foarte variat pe parcursul creației lui, de la începuturi, de la academism până la pre-impresionismul de sfârșit, dar și abordează majoritatea genurilor posibile. Și avem foarte bine reprezentat portretul, din trei perioade diferite, o perioadă medie și o perioadă de maximă maturitate cu portretul mamei lui Aman. Are o poveste interesantă portretul ăsta, în sensul că mama lui Aman a murit în1868, când această casă încă nu era terminată. Deci mama lui Aman nu a fost fizic în această casă. Și Aman pictează acest portret în 1880. Mama lui era dispărută de 12 ani. Deci noi aici nu avem portretul mamei propriu zis, ci avem portretul amintirilor lui Aman despre mama lui. Și ea chiar este un vizitator adevărat. A venit în vizită la fiul ei. Mai avem două lucrări, două miniaturi care sunt propriu zis bijuteriile acestei expoziții, o lucrare cu temă istorică, Uciderea lui Ghica al III-lea care șochează prin cromatica foarte curajoasă, prin cum simte materialul, ne dă o dovadă extraordinară de cum simte materialul, cum simte finețurile unei broderii, să spunem. Foarte curajos este și se pare că este cam din primul an, al doilea an, cel mult, de studenție, deci în jur de 20 de ani avea. De altfel, Radu Bogdan o consideră ca fiind prima lucrare cu temă istorică a lui Aman în ulei, deci este într-adevăr o lucrare de început.
În încheiere, curatoarea expoziție Aman în vizită la Aman, Greta Șuteu, ne-a făcut următoarea invitație:
Așteptăm vizitatorii noștri fideli să vadă și această expoziție, dar și pe cei care poate încă nu au descoperit muzeul ăsta, care este unic, de fapt.