Expoziția „Mythos – artă și mitologie”
Asociația pentru cultură și arte Arbor a demarat la sfârșitul anului 2022 proiectul Mythos – artă și mitologie.
Eugen Cojocariu, 19.06.2023, 15:41
Asociația pentru cultură și arte Arbor a demarat la sfârșitul anului 2022 proiectul Mythos – artă și mitologie, provocând zeci de elevi din clasele V-XI ale Liceului Academic de Arte Plastice Igor Vieru din Chișinău, capitala Republicii Moldova, să realizeze lucrări de artă inspirate din mitologia greacă antică, repovestite în cheie modernă și distractivă de către binecunoscutul scriitor britanic Stephen Fry. Astfel s-a născut expoziția de la Galeria Arbor din București, Mythos – artă și mitologie, care aduce în fața publicului lucrările tinerilor artiști. Despre expoziție și despre proiect ne-a vorbit organizatoare și curatoarea Victoria Nagy Vajda:
Expoziția a pornit de la lectura pe care o fac eu, copiii mei, înainte de culcare, de când sunt foarte, foarte mici și avansăm în cărți mai complicate și mai complicate. Așa am ajuns la Troia, în traducerea domnului Radu Paraschivescu și chiar ca sursă a fost o postare de-a lui când anunța că în curând va apărea cartea în librării. Din curiozitate, am cumpărat-o și ne-a încântat pe noi toți 3 enorm de mult, pentru că, deși cunoșteam destul de multe din tot ce am citit până atunci împreună, această carte nu doar pentru umorul său, dar e mult mai completă, mult mai interesantă. Și vezi de fapt povestea adevărată în repovestirea lui Stephen Fry.
Apoi aici, la Arbor, cel puțin o dată pe an încerc să contribui cu ceva la dezvoltarea acestor copii care fac artă și care își planifică pe viitor să rămână în acest domeniu. Cunoaștem că nu foarte mulți ajung până la urmă să activeze ca artiști, își aleg alte căi doar ca să poată să se întrețină și această contribuție o consider vitală. Văzând ce fac ei, ce lucrează, chiar vizitându-le școala, am observat pe pereți că ar lipsi această temă cu desăvârșire. Ei studiază ceva mitologie în clasa a VI-a, dar cam aici se opresc. Și evident, nu este un studiu aprofundat cum ar trebui să fie din punct de vedere al istoriei artei, pentru că mitologia este o temă absolut importantă în dezvoltarea și, în general, în istoria artei plastice.
Care au fost preferințele tematice ale tinerilor artiști și ce tehnici au folosit?
E adevărat, ce am observat este ca preferințele lor au ales teme romantice. Povestea lui Orfeu este cam peste tot. Povestea lui Paris și al mărului discordiei. Mai avem Apollo și mai avem și câteva lucrări care practic abordează și tema războiului, cum este cel al Titanomahiei. Sunt variate, sunt realizate în diferite tehnici. Majoritatea sunt uleiuri, de dimensiuni medii, unele chiar mari. Avem copii din clasa a V-a care au lucrat, bineînțeles, în acuarelă, până în clasa a XI-a. Pe cei din clasa a XII-a nu i-am implicat pentru că sunt ocupați cu bacalaureatul și sunt foarte mulțumită de ce văd. Inițial, pentru că e galerie mică, mă gândeam să fac o selecție, dar a fost foarte greu să se renunț, așa că aproape 90% din toate lucrările pe care le-au realizat sunt expuse aici, la Arbor.
Victoria Nagy Vajda ne-a povestit şi despre întâlnirea elevilor cu traducătorul cărților lui Stephen Fry, scriitorul și traducătorul Radu Paraschivescu, prezent la vernisaj:
I-a apropiat de mitologie, i-a apropiat de literatură în primul rând, i-a apropiat de un model, de un intelectual, pentru că ei trebuie să vadă exemple vii din viață, exemple vii de artiști care au reușit, care sunt cunoscuți, care au niște rezultate extraordinare pentru întreaga societate și pentru sectorul nostru cultural. Numai așa, văzând niște modele și dorind să tinzi și tu, să ajungi și tu, cred că sunt mai mult sorți de izbândă. Încurajarea pe care le-o oferim este absolut vitală, pentru că orice acțiune trebuie încurajată ca să prindă ei mai mult curaj și să fie siguri că este o direcție bună. Mi-ar plăcea foarte mult ca acești copii, ca și mulți alții și noi toţi, să fim conduși de pasiune, iar pasiunea asta să poată să se traducă în viață în niște meserii care să poată să îi întrețină. Ar fi o societate ideală dacă am trăi în una ca aceasta.