LYNX, primul festival românesc dedicat filmului documentar și fotografiei de natură
LYNX, primul festival românesc dedicat filmului documentar și fotografiei de natură, a avut loc perioada 1 - 5 iunie, la Brașov.
Corina Sabău, 05.06.2023, 15:18
LYNX, primul festival românesc dedicat filmului documentar și fotografiei de natură, a avut loc perioada 1 – 5 iunie, la Brașov. Pasionații de film și natură s-au delectat cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.
O inițiativă marca România Sălbatică, LYNX Festival are printre obiectivele sale principale creșterea gradului de conștientizare asupra importanței pe care natura o are în viața noastră, încă din primii ani. Astfel, ziua de 1 iunie a inclus o ofertă generoasă de activități pentru copii, toate cu componentă educațională și înscriere gratuită. Inițiativa acestui festival de film documentar și fotografie de natură se datorează, în mare parte, succesului pe care l-a avut documentarul România Sălbatică, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, film care a avut premiera în 2021, considerat cel mai complex documentar dedicat naturii din țara noastră.
Documentarul, care a surprins publicul prin filmările din regiuni spectaculoase și greu accesibile și poveștile unice despre biodiversitatea țării, a primit 3 premii GOPO: pentru Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun film documentar și Cel mai bun sunet. Dan Dinu, regizorul filmului România Sălbatică și director artistic al LYNX Festival. Surpriza cea mai mare pentru noi, ca realizatori ai României Sălbatice, a fost să câștigăm Premiul Publicului laWildscreen Festival, care este cel mai mare festival de acest gen din Europa, și unul dintre cele mai mari din lume. Și cumva prezența noastră în acest festival ne-a motivat și pe noi să realizăm un festival de fotografie. Ideea LYNX Festival așa a pornit, participând la aceste festivaluri mari din Europa.
În România avem multe festivaluri de film apreciate, dar puține pe zona asta de natură, chiar duceam lipsă de un eveniment de gen. Ne întorceam de la Green Screen International Wildlife Film Festival, eveniment organizat în Germania, și eram împreună cu producătorul României Sălbatice, Matei Truța. Mi-amintesc că stând în aeroport ne-a venit ideea să facem și noi un festival asemănător. Eu, fiind în același timp și membru al Societății FORONA, m-am gândit să aducem în festival și componenta de natură, aceasta este intenția noastră, de educare și conștientizare, credem că această necesitate de a conserva natura prin fotografie și film se transmite foarte puternic în cadrul unui festival. Evident, în primul rând a fost această
intenție de a sensibiliza publicul, de a-l ajuta să conștientizeze problemele momentului, acesta este și scopul celor două organizații partenere co-organizatoare ale festivalului, România Sălbatică și FORONA. Dorim să realizăm și să facem cunoscute fotografii și documentare frumoase, interesante pentru public. Încercăm să educăm mai mult publicul, să dăm mai departe cunoștințele noastre, dar , totodată, să învățăm și noi mai mult. Pentru că printr-un astfel de festival avem ocazia să întâlnim mulți oameni interesanți, foarte mulți invitați care au ceva de spus, creștem cu toții, atât publicul, cât și noi, cei implicați.
Programul de proiecții al primei ediții LYNX Festival a inclus 10 filme documentare lansate în ultimii 2 ani și apreciate în festivalurile din întreaga lume. Printre titlurile de anul acesta s-au numărat Elefantul și termita / The Elephant and the Termite (r. Mark Deeble, Victoria Stone) – câștigător a 2 premii în cadrul Green Screen Festival anul trecut, Din inima Texasului: O poveste despre viața sălbatică / Deep in the Heart: A Texas Wildlife Story (r. Ben Masters) – un spectacol vizual îndelung lăudat de criticii americani, Râsul / Lynx (r. Laurent Geslin) – câștigător Grand Prix la Nature Namure FF și Profesoara mea, caracatița / My Octopus Teacher (r. Pippa Ehrlich, James Reed) – câștigător al Oscarului în 2021 pentru Cel mai bun documentar, pe lângă numeroase alte premii în marile festivaluri internaționale.