Celula de Artă la Palatul Bragadiru
Am stat de vorbă cu PR-ul galeriei despre noile realizări ale Celulei, respectiv un nou spațiu expozițional permanent situat în apropierea Centrului Vechi din capitală.
Ion Puican, 27.03.2023, 15:23
Unul dintre numele importante în lumea artei contemporane din România și, mai ales, din capitală, este deja, de la deschiderea din urmă cu șase ani, Galeria Celula de Artă”. Am stat de vorbă cu PR-ul galeriei despre noile realizări ale Celulei”, respectiv un nou spațiu expozițional permanent situat în apropierea Centrului Vechi din capitală, dar și despre ce se întâmplă în spațiile expoziționale deja consacrate. Anca Spiridon:
Galeria neconvențională Celula de Artă” se extinde în cel de-al cincilea teritoriu și ne-am multiplicat, de astă dată în Salonul Permanent de la Palatul Bragadiru”, care a fost pus la dispoziție grație sprijinului oferit de Bulevart”. Ne propunem ca în acest nou teritoriu să continuăm să facilităm evadarea lucrărilor de artă din spațiul clasic de consum, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje. Vernisajul salonului, în schimb, a avut loc pe 15 martie, iar lucrări de la 17 artiștii vor putea fi văzute acolo de acum înainte Realizate cu tehnici diferite, avem sculpturi, colaj, picturi, mixed media, lucrări realizate cu retransfer foto pe lemn. Celula de Artă” are în portofoliu până acum peste 150 de evenimente, fie organizate, găzduite sau în colaborare, în care s-au punctat aproape toate mediile artistice: pictură, sculptură, mixed media, instalație, asamblaj, new media, design vestimentar, performance, life painting, concerte live și chiar o lansare de revistă.
Avem acum cinci spații de expunere și ne bucurăm că o parte dintre aceste evenimente au fost concepute anume pentru aceste cinci spații, pentru încărcătura semantică a celulei, iar evoluția vizibilă din 2017 și până acum a susținut, cu toate acestea, o simplă și singură misiune, aceea de a-i ajuta pe artiștii emergenți să treacă din spațiul de expunere neconvențional, cum ar fi prima Celulă de Artă”, cea de pe Bulevardul Carol numărul 53, către cel instituțional, cum, iată, poate să fie chiar și Salonul Permanent din cadrul Palatului Bragadiru”. Pe lângă Salonul Permanent al celei de Artă de la Palatul Bragadiru, care poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 16-18, dar și în toate zilele în care Palatul Bragadiru găzduiește propriile evenimente, în celelalte spații ale Celulei” se desfășoară în continuare alte evenimente, alte expoziții, alte vernisaje. În spațiul Acvariu” din Bulevardul Carol, numărul 53, Celula de Artă” originară, se poate vedea lucrarea Cu capul în nori” a artistei Medeea Stănescu până pe 8 aprilie, iar la Galeria Kultera” din strada Știrbei Vodă, numărul 104-106, un spațiu care găzduiește artiști ai Celulei de Artă” în vizită, se poate vedea o nouă expoziție ce pune în prim plan trăirile antitetice și parcursul către procesul de creație, și anume Incandescent”, a artistului Cristian Brânzescu.”
Ce ne pregătiți pentru această vară?
Până în vară, ne dorim foarte tare să trecem de luna mai, în care ne pregătim de o participare la un târg de artă foarte important, de două expoziții foarte mari pe care le vom produce în regie proprie și, desigur, de expozițiile curente din spațiile noastre cinci, care până atunci sperăm să devină șase, dar vom reveni cu detalii pe site-ul proaspăt inaugurat al Celulei de Artă”, desigur, celuladeartă punct ro.”