Călătorii marine şi literatură
Adrian G. Romila, prozator, publicist și profesor de română la Liceul de Arte Victor Brauner din Piatra Neamț, a debutat recent și în calitate de... pasionat de navomodelism.
Christine Leșcu, 30.11.2022, 16:46
Adrian G. Romila, prozator, publicist și profesor de română la Liceul de Arte Victor Brauner din Piatra Neamț, a debutat recent și în calitate de… pasionat de navomodelism. Expoziția sa de navomodele intitulată Corăbii-personale și deschisă recent la Galeriile de Artă Lascăr Vorel din Piatra Neamț a fost înainte prezentată și în cadrul Festivalului Internațional de Literatură FILIT de la Iași. Realizarea machetelor de vapoare este o pasiune mai veche a scriitorului și se armonizează cu plăcerea călătoriilor imaginare înlesnite de literatură, ne mărturisește chiar Adrian G.Romila.
E o pasiune privată, o pasiune de apartament, cum îmi place mie să o numesc, care e foarte veche. Ea a făcut ca, de vreo 10 ani să lucrez la un proiect. Îmi plăcea să machete, să fac navo-modele de veliere, de vase vechi. Dar proiectul meu s-a centrat pe corăbiile din câteva romane despre mare corăbiile din cărțile lui Melville, Stevenson, Radu Tudoran, Jean Bart, la care am lucrat și cumva rămăseseră strict în spațiul meu domestic, privat. La FILIT a fost prima ieșire cu expoziția la Iași. A avut un succes remarcabil. Scriitorii de acolo, publicul, au descoperit nu doar niște splendide obiecte realizate la scară, în toate detaliile, ci și o preocupare a scriitorului Adrian G. Romila, de care poate că nu știau. Expoziția e, de fapt, un eveniment puțin interactiv pentru că lângă fiecare corabie se află cartea în care ea este personaj plus o scurtă etichetă informativă : ce scriitor, ce roman, în ce an a apărut, ce tip de corabie e, cam din ce secol sau din ce an.
După debutul cu o lucrare de antropologie intitulată Imaginea Raiului în cultura populară, Adrian G.Romila s-a remarcat ca prozator cu volumele În drum spre sud. Roman de aventură, Apocalipsis, Radio în zăpadă, Pirați și corăbii. Incursiune într-un posibil imaginar al mării, Mici schimbări în viațăși Zeppelin. Chiar și o simplă trecere în revistă a titlurilor publicate atestă pasiunea pentru călătoriile marine, pasiune pe care prozatorul o vede îngemănată cu cea pentru literatură.
Adrian G.Romila: În literatură ca și în navomodele putem face lucruri prin imaginație pe care nu le facem în realitate. E o formă foarte frumoasă, zic eu, de a visa, de a învăța istorie, de a călători prin imaginație. Sigur că există un background, o justificare. Mai întâi, că această tematică a imaginarului marin datează din copilărie, din anii 1980, când în cenușiul acela comunist, romanele despre mare erau o extraordinară fereastră de evadare. Practic, când am început să citesc literatură, am început cu Jules Verne, cu Jack London, cu Herman Melville și cu Radu Tudoran, să zicem. Apoi, aceste impulsuri literare foarte intense m-au făcut să aleg un anumit parcurs biografic. Eu am vrut să mă fac ofițer de marină. Am absolvit Liceul Militar de Marină din Constanța. După care m-am întors, de fapt, de unde am plecat: la imaginație, la cărți, la literatură. Pentru că m-am dus apoi la filologie și, iată, am încercat să rămân activ ca scriitor, ca profesor de literatură, ca om care activează cumva pe piața literară și în publicistica literară. Cam ăsta e, să zicem, traseul sinuos al acestei pasiuni.
Expoziția Corăbii-personaje este deschisă la Galeriile de Artă Lascăr Vorel din Piatra-Neamț în perioana noiembrie 2022 – ianuarie 2023.