Filme de Cannes la București
De-a lungul celor 13 ediţii, Les Films de Cannes à Bucarest ne-a făcut cunoştinţă cu cei mai importanţi cineaști din lume şi continuă s-o facă şi în acest an, în cadrul unor tributuri şi retrospective speciale.
Corina Sabău, 07.11.2022, 15:36
De-a lungul celor 13 ediţii, Les Films de Cannes à Bucarest ne-a făcut cunoştinţă cu cei mai importanţi cineaști din lume şi continuă s-o facă şi în acest an, în cadrul unor tributuri şi retrospective speciale. Festivalul s-a desfășurat în mare parte la București (21–30 octombrie), dar și la Cluj-Napoca, Arad, Timișoara și continuă, în luna noiembrie (18-20 noiembrie), la Iași. Luc Dardenne, Arnaud Desplechin și Stéphane Brizé sunt autorii pe care festivalul i-a omagiat anul acesta prezentându-le, în premieră națională, cele mai noi filme, dar și alte titluri de referință din cariera lor.
Mai mult, publicul a avut ocazia să-i întâlnească la proiecții și să le adreseze întrebări, iar într-o perioadă în care filmele de artă își găsesc tot mai puțin loc pe marele ecrane din România, Les Films de Cannes a atras peste 15 mii de participanți în cele zece zile de proiecții în București și în țară. Arnaud Desplechin, unul dintre regizorii cei mai premiați la Cannes, a figurat în competiția oficială a festivalului încă de la primul său lungmetraj, mult celebratul La Sentinelle. La această ediţie a Filmelor de Cannes la București a fost prezent cu ultima sa peliculă prezentată în premieră în 2022, Frere et Soeur , dar în programul festivalului a fost inclus și filmul Trois Souvenirs de ma Jeunesse. Alături de Marion Cotillard și Melvil Poupaud, din distribuția filmului face parte și actrița română Cosmina Stratan.
Dan Lupu, PR al Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest:
În mod sigur e un film care a fost foarte bine primit la Cannes. Marion Cotillard este o obișnuită și o prietenă a festivalului, după cum știți, o actriță extrem de îndrăgită în Franța. Prin urmare, critica nu s-a lăsat așteptată și a reacționat favorabil la acest film recent în care o vedem pe cunoscuta actriță. Frere et Sœur este un film care a primit foarte multe cronici și reacții, iar Cosmina Stratan a fost prezentă la Cannes alături de echipa filmului, atât la premieră, cât și la photocall-ul ocazionat de eveniment, cine caută poze o poate vedea alături de Marion Cottilard și de Arnaud Desplechin. Ar fi a doua dată când Cosmina Stratan este prezentă pe Croazetă, prima dată a fost cu filmul După dealuri, regizat de Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Atunci, Cosmina Stratan a și câștigat premiul pentru cea mai bună actriță, pe care l-a împărțit la momentul respectiv cu Cristina Flutur, colega sa de film.
Invitata specială a programului Managing Talents (ajuns la a 7-a ediție) a fost regizoarea Teodora Ana Mihai (premiată în 2021 cu Prix de lAudace în cadrul secțiunii Un Certain Regard) care s-a întâlnit cu participanții în program pentru un casting deschis pentru următorul său film.
Dan Lupu, PR al Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest:
E un program dedicat actorilor, prin care încercăm să le găsim acestora oportunități de a-și continua sau îmbunătăți cariera. La fiecare ediție am intermediat întâlniri cu regizori cunoscuți de casting, cu agenți, cu regizori care au lucrat cu participanții la la workshop. Anul acesta am avut un casting deschis, lucru care s-a mai întâmplat în trecut, pentru filmul Tata Mută Munții de Daniel Sandu. Anul acesta am avut-o invitată pe Teodora Ana Mihai, care și-a propus să facă un casting deschis cu participanții la workshop pentru noul său film, care va fi produs anul viitor și se va filma și în România. Am avut un număr enorm de înscrieri, peste 300 de aplicații, semn că oamenii au început să înțeleagă că e important să se expună în felul acesta și să încerce să cunoască regizori. Cei care vor fi acceptați vor lucra cu Teodora Ana Mihai, iar pentru ceilalți este oricum un câștig major faptul că pot vedea cum se desfășoară o probă de casting și cum se lucrează cu un regizor.
Lungmetrajul Spre Nord regizat de Mihai Mincan a câştigat Premiul Publicului la finalul celei de-a 13-a ediţii a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, în cadrul galei de închidere, desfășurată la Cinema Elvire Popesco din Capitală.