O nouă cinematecă – TIFF@MNAR
Festivalul Internațional de Film Transilvania, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, au anunțat recent deschiderea Cinematecii TIFF@MNAR.
Corina Sabău, 06.06.2022, 16:32
Festivalul Internațional de Film Transilvania, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României (MNAR), au anunțat recent deschiderea Cinematecii TIFF@MNAR. Cunoscută pentru concertele care au loc aici, Sala Auditorium a MNAR, cu peste 400 de locuri, a devenit recent locul de întâlnire al publicului cinefil care poate urmări filme de artă, documentare și producții premiate la festivaluri internaționale.
Muzeul Național de Artă al României își extinde astfel oferta culturală, mai ales că în studiul de public realizat de MNAR în anul 2021, 87% dintre respondenți au indicat preferința pentru film în activitățile muzeului. Proiecțiile de la Cinemateca TIFF@MNAR, realizate până la sfârșitul lunii mai, urmează să fie reluate în toamnă. Vor fi incluse întâlniri cu realizatori de film, dezbateri și mese rotunde cu critici de artă și de film.
Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României: ”Este pentru prima dată când avem, sub egida muzeului, un program consistent de filme. Și nu vorbim despre filme comerciale, ci despre filme de artă, filme care s-au distins în diverse competiții internaționale. Este un program care a avut succes și pe care îl vom relua la toamnă și, bineînțeles, pe parcursul următorilor ani. De altfel, în studiul dedicat publicului, studiu pe care muzeul l-a realizat în ultima parte a anului trecut, la una dintre întrebările pe care le-am lansat, respondenții au spus că apreciază faptul că muzeul a inclus în programele sale proiecții de filme. Astfel că am luat în serios acest răspuns care vorbește despre preferințele publicului legate de această cea de-a șaptea artă care – cred eu – ocupă de multă vreme un loc important în zona artelor vizuale.
După cum știți, am avut colaborări cu festivaluri importante de film, ca Festivalul Filmului European sau Festivalul One World Romania, ne bucurăm că figurăm pe lista unor asemenea festivaluri ca parteneri. Este adevărat că Sala Auditorium a MNAR a fost întotdeauna o opțiune importantă pentru organizatorii de evenimente culturale, este o sală dedicată în principal concertelor și spectacolelor, are o acustică specială, fiind construită în acest fel. În aceeași măsură, este foarte potrivită pentru proiecțiile de film și noi am dori ca acest spațiu să devină, începând din toamnă, un hub cultural, dedicat acțiunilor interdisciplinare. Sala Auditorium, cu cele 440 de locuri, situată în centrul capitalei, în fostul Palat Regal, actualul MNAR, este o sală impecabilă din punctul de vedere al condițiilor pe care le oferă.”
Programul Cinematecii TIFF@MNAR s-a deschis cu premiera de gală a documentarului „Spioni de Ocazie”, în regia Oanei Bujgoi Giurgiu. Bazat pe fapte şi mărturii reale, filmul recreează povestea unor acţiuni de spionaj neobişnuite, care au marcat definitiv desfăşurarea celui de-al Doilea Război Mondial: recrutarea unor tineri sionişti din Palestina, trimişi înapoi în ţările lor de origine din Europa de Est, inclusiv în România, pentru a obţine informaţii despre germani.