Curtea Veche Publishing sprijină refugiații și artiștii din Ucraina
Curtea Veche Publishing, una dintre cele mai mari edituri din România, alături de Asociația Curtea Veche, s-a alăturat eforturilor de ajutorare a refugiaților din Ucraina.
Corina Sabău, 04.04.2022, 16:30
Curtea Veche Publishing, una dintre cele mai mari edituri din România, alături de Asociația Curtea Veche, s-a alăturat eforturilor de ajutorare a refugiaților din Ucraina. Profiturile din vânzarea cărților scrise de autori ruși disidenți, cât și toate donațiile către Asociația Curtea Veche, merg în totalitate către ONG-uri care transportă ajutoare la graniță sau în zona de conflict.
Totodată, editura lansează un apel către scriitorii și jurnaliștii ucraineni care au fost privați de platformele de exprimare, pentru a publica în cadrul unei antologii texte despre situația actuală. 50% din încasările obținute în urma vânzării acestei antologii vor fi donate refugiaților și cealaltă jumătate va merge către scriitorii și jurnalișii ucraineni. Barna Nemethi, director executiv al editurii Curtea Veche.
„Practic, am lansat un open call pentru toți scriitorii, jurnaliștii, ilustratorii, artiștii din Ucraina care lucrează în industria de carte și care doresc să publice texte despre situația de acolo. Aceste texte vor fi adunate într-o antologie iar toate încasările și profiturile vor fi redirecționate către refugiați și acei scriitori. De fapt, Curtea Veche Publishing i-a publicat pe disidenții ruși, o să-i menționez pe Mihail Șișkin sau Vladimir Sorokin, voci prezente și active de multă vreme, care și-au exprimat în numeroase rânduri opinia referitoare la politica dusă de Vladimir Putin. De asemenea, vom redirecționa toate veniturile și încasările respective pentru a sprijini refugiații din Ucraina. Este lăudabilă empatia pe care o manifestăm față de cei afectați de războiul din Ucraina, dar, în același timp, considerăm că este foarte important să înțelegem și contextul mai larg. Este important să ascultăm ce au de spus ucrainenii despre acest moment, care sunt pozițiile lor, dar, așa cum spuneam, este foarte important să cunoaștem și opiniile disidenților ruși. Cred că ne-ar ajuta mai mult să citim pe acest subiect decât să ne lăsăm copleșiți de feed-urile de știri, știm că în timpul războiului circulă foarte multe informații false. De aceea cred că este necesar să facem un pas în spate și să încercăm să ne concentrăm mai degrabă pe cărțile care au fost scrise pe aceste teme, care ne-ar da o perspectivă complexă asupra subiectului și asupra situației.”
Barna Nemethi, director executiv al editurii Curtea Veche, ne face câteva recomandări:
„Cred că pentru foarte multă lume situația de acum a fost neașteptată, oamenii par mirați de escaladarea conflictului din Ucraina. Pentru cei care cunoșteau situația, și revin la scriitorii ruși și ucraineni, n-a fost însă ceva imprevizibil, ei scriseseră destul de mult pe această temă. Așa că invităm publicul să-i susțină citindu-le cărțile și părerile. Aș începe cu doi scriitori foarte cunoscuți, Mihail Șișkin, autorul romanelor „Luarea Ismailului” și „Scrisorar”, și cu Vladimir Sorokin, a cărui carte, „Viscolul”, a apărut recent într-o nouă ediție. Aș menționa și „Zîtul” de Tatiana Tolstaia, „iPhuck 10” de Viktor Pelevin, „Lecții de italiană” Marina Stepnova, de fapt avem o serie întreagă Marina Stepnova. Avem și cartea fostului ambasador la Moscova al Germaniei, Rudiger Von Fritsch, o carte intitulată „Drumul Rusiei”. Dacă intrați pe site-ul editurii Curtea Veche veți găsi un banner dedicat scriitorilor ucraineni și ruși.”