„Bucureşti – Oraş deschis”
Intitulată Bucureşti - Oraş deschis, sesiunea din acest an a programului de finanţare nerambursabilă demarată de Primăria Capitalei prin ARCUB acordă susţinere financiară pentru 51 de programe, proiecte şi acţiuni culturale.
Corina Sabău, 11.10.2021, 13:00
Intitulată „Bucureşti – Oraş deschis”, sesiunea din acest an a programului de finanţare nerambursabilă demarată de Primăria Capitalei prin ARCUB acordă susţinere financiară pentru 51 de programe, proiecte şi acţiuni culturale. Pentru a încuraja reactivarea sectorului creativ din Bucureşti, afectat de restricţiile impuse de pandemie, ediţia din 2021 a programului de finanţare „Bucureşti – Oraş deschis” susţine proiecte culturale care pun accent pe dezvoltarea şi inovarea sectorului cultural, pe reactivarea spaţiului public şi pe participarea şi implicarea locuitorilor atât în spaţii fizice, cât şi online, în acord cu priorităţile Strategiei Culturale a Municipiului Bucureşti 2016-2026. Printre proiectele culturale susţinute în cadrul sesiunii de finanţare „Bucureşti – Oraş deschis” se numără cea de-a 16-a ediţie a singurului festival internaţional de animaţie din Bucureşti, Animest, precum şi Noaptea Albă a Galeriilor şi Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră Sonoro, Bucharest International Dance Film Festival #7, dar şi prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Rom din Bucureşti – Kathe Akana!, proiecte de artă urbană şi de educaţie prin cultură.
Mihaela Păun, directoarea ARCUB. „Va fi o toamnă bogată în evenimente culturale. Sigur că ne-am fi dorit să putem începe anul în felul ăsta, numai că a durat ceva timp până când acest program și-a deschis porțile. Evident, există o perioadă în care oamenii fac aplicații și există niște comisii de experți care selectează proiectele. Din cele peste 160 de proiecte depuse se vor desfășura până la sfârșitul lui noiembrie 51 de evenimente. Este vorba despre festivaluri de film, muzică, teatru, dans, expoziții, festivaluri de arte vizuale, proiecte multimedia, proiecte street art, proiecte de activare urbană. Sunt incluse în program extrem de multe proiecte pe care le-am primit de la operatorii culturali independenți, în principiu au fost ONG-uri, dar au putut aplica și instituții publice, avem un proiect al Centrului Național de Dans, care este instituție publică. Instituțiile publice au aplicat în număr mai mic, dar mărturisesc că proiectul oricum și-a propus să fie mai ales un sprijin pentru sectorul cultural independent.
Am avut această politică și dorim s-o continuăm, politică de a sprijini sectorul cultural independent. De aceea, regretăm când nu putem să finanțăm proiectele sau nu avem suficient buget, anul acesta n-am avut un buget foarte mare, a fost un buget de 3,5 milioane de lei și regret că au rămas foarte multe proiecte bune pe dinafară. Oricum, când am demarat proiectul le-am cerut oamenilor să gândească și varianta de pandemie, eventualitatea online-ului, tocmai pentru a nu fi puși în situația de a opri proiectul sau de a nu-I putea finanța dacă lucrurile duc spre o închidere. Ne dorim foarte mult să-i sprijinim pe toți cei susținuți de noi să-și deruleze proiectele.”
AREAL – spațiu pentru dezvoltare educațională este un proiect creat de Areal Dans şi co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraș Deschis 2021. „AREAL – spaţiu pentru dezvoltare educaţională” prezintă o serie de cursuri şi ateliere pentru artişti, publicul larg, persoane cu deficienţe de vedere şi nevăzătoare, rezidenţe artistice şi un laborator participativ. Un alt proiect din cadrul Programului București – Oraș Deschis 2021 este „Cel mai bun copil din lume”. „Cel mai bun copil din lume” este un spectacol de teatru bazat pe povestea autobiografică a artistei de etnie romă Alina Șerban, scris, regizat și interpretat de aceasta. Spectacolul spune povestea maturizării unui copil vulnerabil și prezintă puterea de a depăși imposibilul şi eforturile de a face pace cu trecutul şi propria identitate.