Prima expoziție de grup bazată pe jetoane infungibile
Prima expoziție de grup bazată pe NFT-uri din România a fost vernisată la început de iulie, iar acum a ajuns la al doilea capitol. 11 artiști emergenți și consacrați își prezintă lucrările fizice și digitale la București, până la final de august.
România Internațional, 19.07.2021, 15:15
Prima expoziție de grup bazată pe NFT-uri din România a fost vernisată la început de iulie, iar acum a ajuns la al doilea capitol. 11 artiști emergenți și consacrați își prezintă lucrările fizice și digitale la București, până la final de august.
Ce este un jeton infungibil (sau NFT) și cum poate fi el de folos comunității artistice? Este doar una dintre întrebările la care și-a propus să răspundă echipa proiectului. Expoziția are patru capitole – un alt aspect mai puțin obișnuit – și ne explică ce este cu ele Raluca Țurcănașu, membră a echipei de proiect:
„Prima expoziție de grup bazată pe jetoane infungibile – NFTiuri – din România se intitulează „This will age really well”, „This is aging really well”, „This has aged really well” și „This could have aged really well” – pe măsură ce trecem prin cele patru capitole. Este vorba despre capitole care arată evoluția lucrărilor fizice și digitale, trasând astfel o paralelă cu evoluția constantă a acestor criptomonede. Ceea ce le unifică este forța care afectează, fără discriminare, viețile tuturor – ființe, obiecte sau ecosisteme financiare – și anume timpul. Timpul poate face o lucrare să se degradeze sau să-și sporească valoarea. Trebuie spus că expoziția a suscitat destul de mult interes, mai ales printre artiștii tineri, artiștii care sunt prezenți pe Instagram sau TikTok, care sunt cumva predispuși să integreze acest gen de piețe de artă mai puțin convenționale în practicile lor. Și observăm, într-adevăr, un interes crescut al anumitor instituții față de NTF-uri.”
Organizatorii au avut în vedere și alte aspecte, mai puțin vizibile poate. Drept care, au decis să folosească blockchainul Tezos pentru că este mai prietenos cu mediul și cu un consum energetic mai mic decât Bitcoin, de exemplu.
Cum anume s-a făcut selecția acestor 11 artiști aflăm tot de la Raluca Țurcănașu, membră a echipei de proiect:
„Am vrut să avem artiști cât mai variați, artiști care deja lucrează cu NTF-uri și își încarcă lucrările pe aceste platforme, artiști consacrați care poate aveau o anumită reținere în a folosi aceste instrumente digitale și artiști emergenți care se folosesc de pop cultură și internet art. Și i-am selectat astfel încât lucrările să rezoneze cu tematica NFT. Am încercat să avem un mix coerent și totodată eterogen de artiști.”
Și-au găsit și locul potrivit, o galerie nou deschisă la București, numită Leilei Gallery. Deschisă către nou și gata să facă punți de legătură între artiștii emergenți și cei consacrați.