Câștigătorii Galei Premiilor Gopo 2021
Cea de-a XV-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, s-a desfășurat pe 29 iunie, la Amfiteatrul Mihai Eminescu din București, în prezența a peste 500 de invitați.
Corina Sabău, 05.07.2021, 16:20
Documentarul „colectiv” (regizat de Alexander Nanau) și-a adjudecat trei statuete Gopo – Cel mai bun film de lungmetraj și Cea mai bună regie, precum și Cel mai bun montaj (Alexander Nanau, George Cragg și Dana Bunescu). „colectiv”, distins cu numeroase premii, printre care Premiul Publicului LUX 2021 și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar, și nominalizat la două categorii ale premiilor Oscar 2021, oferă în premieră o privire în culisele momentelor-cheie care au avut loc după tragicul incendiu din 2015, din clubul Colectiv din București. Urmărind jurnaliști, avertizori de integritate, pacienți arși și oficiali din Guvern, filmul dezvăluie fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.
Documentarul „Acasă” (regia Radu Ciorniciuc) și-a atribuit trofeele pentru Cel mai bun documentar, Cel mai bun film de debut și Cel mai bun sunet (Tom Weber, Andreas Mühlschlegel și Lukás Moudrý).”Acasă”/ „Acasă, My Home”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost proiectat în premieră mondială la Sundance Film Festival, unde a câștigat premiul pentru cea mai bună imagine. Documentarul spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată, devenind Parcul Natural Văcărești.
Radu Ciorniciuc: „Fascinația mea legată de povestea din Acasă are legătură foarte mare cu felul în care am văzut că oamenii ăștia și-au construit și consolidat familia. În al doilea rând, relația copiilor absolut fabuloasă cu natura a fost încă una dintre temele care pentru mine a însemnat foarte mult. Apoi, evident, după ce familia Enache s-a mutat în oraș, m-a interesat foarte tare să urmăresc acest proces de integrare.”
Două premii speciale pentru carierele lor deopotrivă excepționale și îndelungate au fost acordate criticului de film Magda Mihăilescu și sculptorului machetist Enache Hărăbor. Magda Mihăilescu este critic de film și autoare a mai multor cărți despre istoria cinematografului. A debutat editorial în 1969, cu monografia Sophia Loren urmată de studii de istoria cinematografului și eseuri în volume colective. Este autoare a volumelor Aceste Gioconde fără surâs – Convorbiri cu Malvina Urșianu (Ed. Curtea Veche, 2006), François Truffaut – Bărbatul care iubea filmele (Ed. Curtea Veche, 2009), Sora mea din Australia – Trecute întâlniri cu Irina Petrescu (Ed. Uniunii Cineaștilor, 2019) și semnează, alături de alți patru critici europeni, un volum dedicat operei cinematografice a lui Lucian Pintilie: Guardare in faccia il male, Lucian Pintilie fra cinema e teatro (Italia, Pesaro, 2004). De-a lungul carierei sale, Magda Mihăilescu a realizat interviuri în exclusivitate pentru România cu mari cineaști precum Federico Fellini, Sophia Loren, Ennio Morricone, Andrzej Wajda, Orson Welles, Laurence Harvey, Claude Lelouch, André Téchiné, Fanny Ardant, Jean-Paul Belmondo, Emir Kusturica.
Magda Mihăilescu: „Sigur că mă bucură un astfel de premiu și ceea ce mă bucură în mod special este că aceste premii ale industriei de film se deschid astfel și către noi, cei care scriem despre cinema. Mă bucur pentru breasla criticilor de film, părticică a acestei mari lumi a filmului, a ceea ce se cheamă astăzi industria filmului. O breaslă ca o familie profesională care poate luată în seamă și ale cărei păreri și opinii pot avea uneori efecte asupra felului în care se face cinema. În felul acesta văd eu acest premiu și mă bucur că există.”
Actorul Costel Constantin a fost omagiat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, și scenografei și realizatoarei de costume Doina Levintza i-a fost acordat Premiul pentru Întreaga Activitate.