Festivalul Național de Teatru
Ediția a 30-a a Festivalului Național de Teatru București poate fi urmărită online, pe fnt.ro.
Carmen Săndulescu, 23.11.2020, 10:01
Ediția a 30-a a Festivalului Național de Teatru București poate fi urmărită online, pe fnt.ro. Intenția celor trei personalități care semnează regia artistică și selecția programului este realizarea unui dialog între esteticile creatorilor de ieri și căutările artistice actuale. Evenimentul a început duminică 22 și se încheie pe 29 noiembrie 2020.
FNT 30/FNT ALTFEL sunt cele două coordonate ale festivalului. 30 este un număr rotund, armonios. 30 de ani înseamnă pentru mulți vârsta maturității. Dacă vremurile ar fi fost altfel… spune, cu un mic zâmbet, Maria Zărnescu – unul dintre cei trei care răspund de bunul mers al evenimentului. Cu atât mai mult cu cât, fără să vrea, mintea face comparație cu alergătura între spectacole, conferințe, mese rotunde, lansări de carte și vernisaje – meniul obișnuit al unui festival de anvergură, cu o puternică amprentă națională și internațională.
După regândirea selecției și o scrisoare deschisă în care echipa organizatoare mărturisea, cu maximă sinceritate, ce pași a făcut ca să ajungă la formula actuală, cortina virtuală a fost ridicată. Cum anume ALTFEL, ne spune Maria Zărnescu – conf. univ dr, director al departamentului Studii Teatrale la UNATC:
A fost o lungă perioadă în care a trebuit să ne adaptăm și readaptăm la ceea ce am sperat să fie un festival, dar nu ca altele, firește. Este cel cu numărul 30. Am crezut că o să fie pe scenă, într-un final de octombrie sau în noiembrie. Dacă Bucureștiul era însorit sau înzăpezit, prea puțin conta… am fi fost împreună la teatru. Pe urmă, a apărut ideea unui festival mixt, dar și ea a picat. Readaptările au venit una după alta, foarte repede. Am structurat programul pe trei scene; sigur, ele sunt scene virtuale. Una este pur online – spectacolele pot fi văzute pe site – fnt. ro – și totul este gratis.
O altă scenă este cea a Televiziunii Române, canalul 3. O a treia scenă – foarte importantă și ea – este FNT ON LINE – la Radio România, alți parteneri de tradiție. A mai fost necesară și o împărțire pe secțiuni. Una, de pildă, este cea a spectacolelor reper din ultimii 30 de ani. De aici cuvântul care o definește: (F)Neuitare(T). El vine în echilibru cu un alt titlu (F)Neliniște(T). Neliniștile creatorilor tineri, amplificate acum. Ei au avut deja timp să-și spună cuvântul pe scenă, iar 2020 îi prinde în plină forță creatoare. E firesc să aibă astfel de neliniști.
Sunt 9 secțiuni în total și vă lăsăm plăcerea descoperirii lor, până în 29 noiembrie. Programul este unul încărcat, o spun chiar organizatorii, și tot ei precizează că folosesc cuvântul în sensul lui cel mai bun. Astăzi poate și mai mult decât în alte timpuri, mulți se plâng că sunt prea încărcați. Sau prea stresați și aici motivele par evidente. N-am văzut însă nicăieri, până acum, statistici sau reportaje care să vorbească despre o prea mare încărcătură de artă pe cap de locuitor.
Cred că pe o idee de acest gen se bazează și echipa care coordonează ediția FNT 30/FNT ALTFEL. Maria Zărnescu – conf. univ dr – și membră a echipei:
Fiecare difuzare va fi acolo 48 de ore, cine își dorește poate să revină asupra unora dintre ele. Este, să zicem, aglomerat pentru că ne-am dorit să revizităm puțin și trecutul festivalului – cei 30 de ani. Și am descoperit, câteodată, recitaluri actoricești remarcabile. În strânsă legătură cu tripticul actor – regizor – dramaturg. Atunci când aceste descoperiri au o durată mai scurtă, le-am pus împreună într-o altă secțiune Arta Actorului mare. Ea pune accent pe actori foarte cunoscuți publicului român, dar toți creatorii implicați în actul artistic sunt la fel de importanți.
Rămâne să descoperiți ce spectacole internaționale, care au marcat arta teatrală, sunt invitate în festival. Plus producțiile de pandemie, cum ar fi ZOOM BIRTHDAY PARTY, pe un text semnat de Saviana Stănescu, în regia lui Beth Milles (SUA) sau POOL (NO WATER) de Mark Ravenhill, un proiect de Radu Nica, Andu Dumitrescu și Vlaicu Golcea. Sau LIVE de Thomas Perle, regia și scenografia: Bobi Pricop. Festivalul Național de Teatru, prin programele RRI în limba română, vă propune o săptămână de răsfăț ca la teatru.