Documentarul „Tatăl nostru” de Andrei Dăscălescu, Premiul Publicului la Astra Film Festival 2020
Documentarul Tatăl nostru de Andrei Dăscălescu a câștigat Premiul Publicului la Astra Film Festival 2020.
Corina Sabău, 05.10.2020, 16:02
Documentarul Tatăl nostru/Holy Father de Andrei Dăscălescu a câștigat Premiul Publicului la Astra Film Festival 2020, ediția Open Air (4 – 13 septembrie). Andrei Dăscălescu a debutat în documentar în 2008, cu “Constantin și Elena, film care îi are ca protagoniști pe bunicii săi, premiat la IDFA din Amsterdam cu First Appearance Award și la TIFF cu Premiul Zilelor Filmului Românesc. “Planeta Petrila (2016) este cel de-al doilea documentar al lui Andrei Dăscălescu și surprinde ultimele zile de activitate ale minei de cărbuni din Petrila și eforturile artistului Ion Barbu de a pune în valoare patrimoniul minei. Filmul a fost considerat Cel mai bun documentar la Premiile Gopo 2018 și a primit Premiul Publicului la TIFF.
Despre cel mai recent documentar al său, Tatăl nostru, distins cu Premiului Special al Juriului la Sarajevo și cu Premiul Publicului la Astra Film Festival 2020, Andrei Dăscălescu spune că este cel mai personal. A început să filmeze în momentul în care el și iubita lui, Paula, au aflat că vor fi părinţi, dar documentarul nu se concentrează doar pe căutările sale de viitor tată, ci și pe relația cu tatăl său, devenit călugăr pe Muntele Athos.
Andrei Dăscălescu : “Demersul acesta de a-l căuta pe tatăl meu și de a-i pune întrebări a fost unul destul de dificil din punct de vedere emoțional pentru mine. Și camera a acționat ca un scut, adică m-a făcut să fiu mai cumpătat, mai curajos, poate chiar mai inteligent în felul în care am abordat discuțiile cu tatăl meu. De asemenea, cred că cele opt luni de panică, de frică și de întrebări legate de ceea ce înseamnă să devii tată au trecut un pic mai ușor pentru că am documentat pașii. Dacă n-aș fi documentat, dacă n-aș fi filmat, cred că frica ar fi fost mai mare și aș fi gestionat întreaga perioadă mult mai greu. Să-mi caut tatăl, așa cum scrie în sinopsis, sună un pic romanțat. Noi am păstrat legătura, adică mai vorbeam la telefon din când în când, dar până la filmul ăsta nu l-am vizitat niciodată. Asta s-a întâmplat în premieră, odată cu prima filmare acolo. Adică de la prima întâlnire am fost cu camera și am încercat să aflu lucruri și în același timp să progresez cu proiectul de film documentar. În film sunt surprinse cele două vizite, așa cum au avut loc în realitate. La cea de-a doua vizită l-am găsit mult mai deschis, am reușit să comunicăm, să facem o excursie împreună și ne-am conectat mult mai bine. Lucrurile au evoluat, ceea ce pentru film este foarte important. Dacă stagnau, riscam ca personajul tatălui să pară unul negativ. Așa a ieșit un personaj rotund pe care ajungem, cred eu, să îl înțelegem pe parcursul filmului.
Andrei Dăscălescu spune că pentru el un premiu al publicului înseamnă cea mai importantă recunoaștere și că de fiecare data când începe un nou proiect cinematografic are în minte publicul. Am făcut declarația asta gândindu-mă la alți regizori, pentru că sunt regizori din generația mea sau un pic mai mari care spun că fac filmele pentru ei, că nu le pasă de public. Eu pot să spun că îmi imaginez publicul și încerc să-mi imaginez cum va percepe emoțiiile pe care încerc să le transmit, structura filmului, și să fac în așa fel încât să funcționeze pentru public.
Dacă ar fi să rezume experiența Tatăl nostru, Andrei Dăscălescu spune : Dacă ar fi să folosesc un singur cuvânt cred că acela este acceptare. Demersul de a-mi regăsi tatăl a pornit cu această intenție de a mă duce să-l iau la întrebări, poate chiar să-i reproșez alegerile pe care le-a făcut. Dar pe parcurs mi-am dat seama că putea face alegeri mult mai proaste și că fiecare om, până la urmă, are alegerile lui, iar situația mea nu e atât de negativă cum am văzut-o eu atâția ani. Și atunci, în rezumat, experiența acestui film ar însemna acceptare.
Până la lansarea în cinematografele din România a documentarului său cel recent, Tatăl nostru/Holy Father, puteți găsi filmele lui Andrei Dăscălescu pe platformele Vimeo și You Tube.