Premiile Radio România Cultural
Premiile Radio România Cultural, care ar fi trebuit să fie decernate în cadrul unei gale programată inițial să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, au fost anunțate, luni, 30 martie 2020, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii GPS Cultural
Corina Sabău, 13.04.2020, 14:09
Premiile Radio România Cultural, care ar fi trebuit să fie decernate în cadrul unei gale programată inițial să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, au fost anunțate, luni, 30 martie 2020, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii GPS Cultural, difuzată la RRC/Radio România Cultural. Radu Croitoru, managerul Radio România Cultural, a vorbit în emisiunea GPS Cultural despre aceste premii, devenite tradiție în cei 20 de ani pe care i-au împlinit la această ediție.
„Nu ne-am gândit nici o secundă că se va întâmpla așa anul acesta, evident nu s-a gândit nimeni. Am pregătit această ediție cu numărul 20 mai atent, mai detaliat, cu mai multă grijă decât toate edițiile de până acum. Spectacolul de la Teatrul Odeon se anunța fabulos, se anunța foarte frumos și datorită câștigătorilor de anul acesta, dar și datorită premiilor speciale. Iată că suntem nevoiți să ne retragem într-un studio și să acordăm aceste premii la care, evident, nu renunțăm, pentru că sunt premiile pentru ce s-a întâmplat relevant anul trecut în lumea culturală pe care o reprezentăm.
Premiile RRC au devenit niște distincții extrem de râvnite de lumea culturală, de fapt, cred că tot ceea ce se întâmplă la RRC zi de zi, ceea ce fac toți realizatorii a contribuit la dorința celor din lumea culturală de a primi premiul RRC sau măcar de a fi nominalizat la această Gală. Este mândria noastră cea mai mare că munca și emisia zilnică a acestui post pe toate domeniile pe care le premiem a oferit această credibilitate și postului, și premiilor, care au devenit tot mai valoroase.”
Câştigătorii premiilor speciale au fost: coregrafa Miriam Răducanu, care a obţinut „Premiul de Excelenţă”, Editura Humanitas, care a obținut premiul „Radio România Cultural 20”, compozitorul Eugen Doga, distins cu premiul „Lux Mundi” și pianista Adela Liculescu care a primit premiul „Celebrându-l pe Beethoven”.
Considerată drept unul dintre cei mai influenți artiști români, Miriam Răducanu face parte dintre creatorii care depășesc granițele unui anumit domeniu. A fost mentor și profesoară a mai multor generații de dansatori, descoperind și formând personalități artistice, precum Gigi Căciuleanu şi Gheorghe Iancu. Celebrele ei „Nocturne”, începute în anii 60 la Teatrul „Țăndărică”, au fost prezentate în turnee internaţionale – la Edinburgh, Londra, Beirut, Roma, Tunis, Santiago de Chile, Berlin, Budapesta.
Miriam Răducanu, distinsă cu Premiul de Excelență acordat de Radio România Cultural. „Sunt emoționată și onorată de faptul că primesc acest Premiu de Excelență din mâna tinerilor de astăzi care conduc acest post. Mi se pare formidabil că am avut impresia, cunoscându-vă, că vă scriu de mult. Și mi-am dat seama, de fapt, că este urmarea firească a generației de aur pe care ați moștenit-o întru totul. Adică sunteți oameni calzi, buni, oameni care înțeleg că prin cultură se pot salva oamenii. Că prin cultură se pot vindeca răni, iar în viața mea, de foarte multe ori am fost în această situație, ca atare o cunosc bine. Încă o dată, vreau să vă urez ca în vremurile acestea atât de grele să puteți totuși convinge oamenii care vă așteaptă cu interes, cu stimă în casele lor, în ideea și speranța că viața care nu este deloc simplă acum rămâne pentru ei foarte interesantă.”
Ioana Nicolaie a primit premiul RRC la categoria Proză pentru Cartea Reghinei, apărută la Editura Humanitas. La categoria Poezie a fost premiată Angela Marcovici, pentru volumul: Jurnal scris în a treia parte a zilei & Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă, Editura frACTalia. Regizoarea Gianina Cărbunariu a fost premiată la categoria Teatru pentru un proiect managerial vizionar şi pentru Frontal, primul spectacol montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar la categoria Film a fost premiată Călătoria fantastică a Maronei de Anca Damian.