Evenimente culturale ale anului 2019
Retrospectiva evenimentelor culturale ale anului 2019 începe cu Festivalul Naţional de Teatru, care a fost dedicat celor 30 de ani de libertate în România.
Corina Sabău, 06.01.2020, 14:21
Retrospectiva evenimentelor culturale ale anului 2019 începe cu Festivalul Naţional de Teatru, care a fost dedicat celor 30 de ani de libertate în România. Evenimentele din decembrie 1989 au zguduit întreaga societate, redându-le românilor, între altele, dreptul la libera exprimare în domeniul şi prin intermediul artelor. În deschiderea Festivalului Naţional de Teatru 2019, Marina Constantinescu, director al evenimentului, a dedicat o primă întâlnire cu publicul festivalului vocilor libertăţii de la Radio Europa Liberă. Într-o lume în care necunoaşterea şi frica se manifestau în cele mai sinistre moduri, vocile jurnaliştilor Europei Libere ofereau informaţia reală, care trecea prin intermediul undelor radio şi în interiorul graniţelor închise ale României. Neculai Constantin Munteanu a fost una dintre aceste voci. Cu prilejul deschiderii Festivalului Naţional de Teatru 2019, acesta şi-a rememorat activitatea la Radio Europa Liberă din anii ’80.
Tot despre teatru vorbim în continuare, dar despre o iniţiativă independentă: Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, care s-a desfășurat în octombrie 2019 în mai multe spații din București şi a prezentat publicului o selecție a celor mai bune producții ale teatrului independent din România din ultimul an. De-a lungul celor 8 ediții, Bucharest Fringe a susținut aproape 2000 de artiști independenți, aducând în fața celor aproximativ 20.000 de spectatori peste 200 de spectacole și evenimente conexe. La ediţie din 2019 a Festivalului Bucharest Fringe s-au înscris în selecţie peste 50 de spectacole şi, în ciuda dificultăților financiare cu care se confruntă sectorul independent, organizatorii au pregătit publicului o selecție variată de spectacole și evenimente.
La începutul lunii octombrie a avut loc a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). Organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi, FILIT este considerat unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. Timp de 5 zile, în cadrul FILIT au avut loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente conexe.
Peste 115.000 de vizitatori au ajuns la cea de-a 26-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România, şi cele cinci zile de Târg au găzduit aproape 900 de lansări de carte, dezbateri și evenimente. Trofeele Gaudeamus, alese prin Votul Publicului, au revenit editurii Humanitas (locul 1), cea care și-a adjudecat și premiul pentru Cea mai râvnită carte a târgului, volumul Omul care mută norii. Șapte întâmplări”, de Radu Paraschivescu, editurii Polirom (locul 2) și Grupului Editorial ART (locul 3). Cărţile cu Apolodor” de Gellu Naum, editate la Casa Radio sub formă de audiobook, sunt pregătite să amuze încă o generaţie de copii, cu inconfundabila voce şi interpretare a Alexandrinei Halic şi ilustraţii de Alexandru Ciubotariu. La Târgul Gaudeamus Editura Casa Radio a găzduit și un Atelier de ilustrație de carte pentru copii, un eveniment special, cu participarea extraordinară a actriţei Alexandrina Halic, conceput pentru cei mai mici cititori.