Începe Gala Hop
Gala Tânărului Actor - HOP, program permanent al UNITER, a ajuns la a 21-a ediţie, desfăşurată la Costineşti în perioada 3 – 6 septembrie.
Luana Pleşea, 03.09.2018, 13:26
Gala Tânărului Actor – HOP, program permanent al UNITER, a ajuns la a 21-a ediţie, desfăşurată la Costineşti în perioada 3 – 6 septembrie. Eveniment singular în peisajul festivalier românesc, Gala HOP este o competiţie ce sprijină debutul tinerilor artişti, cărora le oferă oportunităţi de formare profesională şi şansa unor viitoare colaborări.
Anul acesta, 27 de tineri actori au trecut de preselecţia organizată în urmă cu o lună. Ei participă în concurs la secţiunile Individual şi Grup. Tema ediţiei din acest an, HOP-ul pe care îl au de trecut concurenţii, este Pirandello, structura ludică. Eu şi personajul”. O temă provocatoare, ce reflectă natura ludică a meseriei de actor, dar şi natura fiinţei umane în interacţiune cu celălalt.
Directorul artistic al Galei HOP, actorul şi profesorul universitar Miklós Bács: De ce Pirandello? Pentru că este absolut evidentă o schimbare în direcţia artei teatrale din perioada secolului trecut. Personajul dramatic se dizolvă şi se pun o grămadă de probleme profesionale pentru actor despre cum să se apropie de un anumit rol. Şi atunci, deşi titlul temei de anul acesta este structura ludică”, la Pirandello este vorba, de fapt, de o structură mixtă, în care el combină structura ludică, verbală cu o structură psihologică clasică, situaţională. Dar e absolut evident că, pentru actorul modern, nou, e foarte necesar să poată lucra într-o altă cheie decât cea situaţională sau de teatru psihologic, cum e mai degrabă cunoscut”.
Cum Gala HOP nu mai este doar un concurs, pe lângă probele prezentate în faţa specialiştilor şi a publicului larg, tinerii care au trecut de preselecţie participă la timp de patru zile la workshopuri gândite pentru a-i pregăti mai bine pentru profesia plină de provocări pe care au ales-o.
Directorul artistic Miklos Bacs: Fiind vorba de o structură ludică, verbală, conceptuală, în care cuvântul este foarte important, era normal ca alegerea să se îndrepte spre poezie. De aceea există atelierul de poezie, prozodie şi tehnica subtextului, condus de maestrul Ion Caramitru. Acesta este unul dintre ateliere. A doua perspectivă, tocmai datorită acestor jocuri de măşti pe care Pirandello le presupune, este şi un fel de coaching cum să rezişti în această breaslă sau în această meserie. Şi în această direcţie am organizat workshopul Coaching in performing art, care este de fapt un coaching individual despre cum să-ţi poţi gestiona cariera. Iar a treia întâlnire este cu un director de casting din lumea filmului şi se intitulează Aproape totul despre casting”. Cred că este o direcţie importantă. Industria filmului este o plajă destul de mare pentru tinerii actori, cu multe posibilităţi”.
Considerat cel mai iubit dintre profesorii de arta actorului din România, Miklos Bacs, director artistic al Galei HOP pentru al treilea an consecutiv, vorbeşte despre aşteptările faţă de tinerii concurenţi, dar şi cele faţă de public, de specialitate sau nu: Singura mea dorinţă este ca, odată confruntaţi cu temele majore, profesionale, în primul rând, să îşi pună întrebări. Pentru mine ar fi absolut satisfăcător dacă aceşti tineri colegi ar începe să-şi pună mari întrebări vizavi de meseria pe care o practică. Nu-mi pot dori mai mult decât atât într-un timp atât de scurt. Este foarte important ca Gala să fie considerată mai mult ca un context, o întâlnire în care se pot discuta probleme profesionale fie ele strict de actorie sau de construcţie de carieră…
Deci, e mai important să avem o atmosferă de lucru decât de festivitate sau de concurs. Şi sunt convins că ei au deschiderea aceasta. Important este ca publicul să înţeleagă acest demers şi să încerce să fie aproape de ei fie venind la Gala Hop, unde îi poate vedea şi pe ei la lucru, dar pot vedea şi spectacolele rezultate ori urmărind pe site-ul Galei Hop, www.galahop.ro , desfăşurarea întregului eveniment”.
Publicul va decide premiul său în ultima zi a Galei, pe lângă premiile acordate de juriul format din regizorii Felix Alexa şi Roberto Bacci şi actorii Florin Piersic Jr, Anca Sigartău şi Cosmina Olariu, câştigătoarea Marelui Premiu al Galei HOP de anul trecut. Societatea Română de Radiodifuziune este partener de tradiţie al evenimentului.