Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”
Cea mai mare retrospectivă dedicată lui Constantin Brâncuși în țara sa natală de deschide după 50 de ani la Timişoara.
Eugen Cojocariu, 18.09.2023, 16:44
Expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale”, găzduită de Muzaul Naţional de Artă Timişoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, reunește 100 de lucrări ale artistului din mari muzee ale lumii și din țară și este parte din programul Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”.
Expoziția este cea mai mare retrospectivă dedicată lui Constantin Brâncuși în ultimii 50 de ani în țara sa natală și va reuni o sută de lucrări ale artistului. Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș și organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara în parteneriat cu Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.
Expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale” reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Domnişoara Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele, Capul de copil, etc., dar și de a descoperi lucrări mai puțin cunoscute.
Astfel, selecția realizată de curatoarea Doina Lemny ne propune o imersiune în universul brâncușian privit prin lentilele legăturii artistului cu originile sale. În dialog cu sculpturile va fi expusă și o foarte interesantă și inedită selecție de fotografii, precum și fragmente filmate chiar de către artist. Este prima expoziție Brâncuși care plasează artistul într-un context românesc și și reprezintă o binemeritată revenire simbolică în patria de origine, spun organizatorii. Expoziția se bucură de împrumuturi excepționale obținute de către organizatori de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din colecții particulare.
Am stat de vorbă cu doamna Doina Lemny, curatoarea expoziţiei, o persoană care trăieşte şi respiră Brâncuşi de zeci de ani încoace.
Ovidiu Șandor este Președintele Fundației Art Encounters şi Comisarul expoziției Brncuşi. L-am întrebat despre expoziţie, dar şi despre un alt eveniment major al anului cultural la Timişoara.
Ovidiu Megan este Directorul executiv al Asociaţiei Timişoara – Capitală Europeană a Culturii. Am discutat despre expoziţia Brâncuşi, dar şi despre ce se va întâmpla după încheierea programului Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”.
Gazda expoziţiei este Muzeul Național de Artă Timișoara. Am stat de vorbă cu Filip Petcu, Directorul Muzeului.
Biletele pentru expoziția Brâncuși s-au pus în vânzare și pot fi achiziționate pe website-ul dedicat: www.brancusi-2023.info. Pentru buna organizare, expoziția va putea fi vizitată prin rezervarea în avans a zilei și orei dorite, urmând ca fiecare primă zi de miercuri a fiecărei luni să ofere publicului acces gratuit, menținându-se politica de rezervare prealabilă online.