„Ecologiile grijii și îngrijirii”
Artiști, arhitecți și botaniști invocă un paradis vegetal în inima unei aglomerări urbane.
Eugen Cojocariu, 07.09.2023, 16:17
Ecologiile grijii și îngrijirii” este un eveniment de anvergură, cu tematică botanică, bazat pe o cercetare interdisciplinară în artă contemporană, arhitectură, peisagistică și horticultură.
O colaborare amplă între artiști, horticultori și arhitecți fundamentează o expoziție de mari dimensiuni, împărțită între 3 galerii bucureștene, “Strata”, “Mobius” și “Leilei”. Nicolae Comănescu, Hortensia Mi Kafchin, Andreea Medar, Ana Maria Micu sau Roman Tolici se numără printre cei peste 30 de artiști care expun, în luna septembrie.
Programul include două intervenții în Grădina Botanică Dimitrie Brândză” din București, alături de conferințe, ateliere și plimbări curatoriate de artista plastică şi organizatoarea Gabriela Mateescu, împreună cu cercetătoarele Valentina Iancu (arte vizuale), Eliza Yokina (arhitectură) și prof.univ.dr. Mihaela Georgescu (botanică).
Expoziția este împărțită în 4 secțiuni, inspirate de cultura pop, cea populară, respectiv înțelegerea comună: plante utile, otrăvitoare, afrodisiace și ritualice.
Am stat de vorbă despre evenimentele culturale cu organizatoarea Gabriela Mateescu.
Curatoarea Valentina Iancu ne spune mai multe despre fiecare expoziţie.
Eliza Yokina este arhitectă, dar este şi expozantă.
Din partea Facultăţii de Horticultură ne-a povestit despre colaborarea oameni de ştiinţă – artişti, profesoara Vasilica Luchian.
Una dintre artistele expozante este Ana Maria Micu. Am stat de vorbă despre expoziţie, dar şi despre planurule sale artistice.
Miki Velciov este cunoscut ca land art artist. L-am întâlnit la Bucureşti, la Ecologiile grijii și îngrijirii”.
Un alt artist important care a expus în cadul evenimentului este Roman Tolici.
Continuăm seria artiştilor intervievaţi cu un alt nume important al artelor vizuale româneşti, Nicolae Comănescu.
Livia Greaca este una dintre tinerele artiste vizuale care au expus. Livia de defineşte ca soft sculptor şi ne-a explicat ce a creat pentru expoziţii.
Roberta Curcă este alergică la ambrozie. Şi a decis să expună publicului ambrozia, cu mijloace artistice!
Dragoş Dogioiu este artist multimedia şi oferă publicului, pornind de la creaţiile artistului vizual Iulian Bisericaru, un film VR.
Am discutat şi cu artista vizuală Diana Matilda Crişan despre ceea ce expune. Ea s-a întors în România după o experienţă de 3 ani la Paris.