Noutăți din transportul feroviar
Operatorul naţional de stat CFR Călători emite, de la 1 ianuarie 2024, abonamentele săptămânale şi lunare exclusiv în format digital, tip 'Card de Transport' sau sub formă de cod QR dinamic
Eugen Cojocariu, 11.01.2024, 14:14
Operatorul naţional de stat CFR Călători emite, de la 1 ianuarie 2024, abonamentele săptămânale şi lunare exclusiv în format digital, tip ‘Card de Transport’ sau sub formă de cod QR dinamic. Abonamentele în format digital se pot cumpăra de la casele de bilete şi de la automatele de bilete ale CFR Călători – pe cardul de transport sau prin aplicaţia descărcabilă – sub formă de cod QR dinamic asociat unui telefon mobil. Ulterior, abonamentele pe card de transport vor putea fi încărcate şi online, nemaifiind necesară prezenţa pasagerilor la casele de bilete sau automate. Abonamentele cumpărate prin aplicaţia ‘CFR Călători bilete online’ sub formă de cod QR dinamic pot fi utilizate doar pe ruta şi la tipul de tren pentru care au fost emise. Pentru acest tip de abonament este posibilă rezervarea locului de la personalul de tren, în măsura în care există locuri libere.
Transportul pe calea ferată între Cluj-Napoca şi Oradea este înlocuit cu transportul cu autocare sau autobuze, de la 8 ianuarie 2024 până pe 8 ianuarie 2026. Programele de transport ale autocarelor, respectiv autobuzelor de înlocuire a trenului ale operatorilor privaţi de transport feroviar Interregional Călători şi Transferoviar Călători pot fi găsite pe site-ul Autorităţii pentru Reformă Feroviară. Operatorul feroviar de călători cu capital de stat CFR Călători va lansa serviciile de înlocuire tren în termenul cel mai scurt, după finalizarea procedurilor de achiziţie publică a acestor servicii.
Autobuzele sau autocarele de înlocuire vor avea număr de identificare identic cu numărul de tren, în cazul în care se asigură continuitatea serviciului de transport. Aceste autobuze şi autocare vor circula la ore şi cu opriri similare celor din mersul trenurilor 2022/2023. La bordul lor sunt valabile biletele de tren. Biletele pot fi cumpărate şi prin canalele de vânzări ale operatorilor de transport feroviar, inclusiv din zonele fără trafic pe perioada lucrărilor. Programul de circulaţie al autobuzelor/autocarelor de înlocuire a trenurilor de călători va fi publicat şi pe site-ul CFR S.A., la secţiunea Info Călători_Mersul trenurilor CFR.CFR S.A. implementează un amplu proiect de reconstrucţie şi electrificare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor care presupune închideri totale de trafic, pe anumite tronsoane, şi reducerea capacităţii de transport pe altele.
Obiectivul general al proiectului este electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată pe întregul traseu. De asemenea, se au în vedere creşterea vitezei de circulaţie la 120-160 km/h pe întregul tronson, modernizarea staţiilor, modernizarea clădirilor staţiilor de călători, ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene, facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, montarea de panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot