Creștere semnificativă a transportului aerian în 2023
Numărul de pasageri a crescut în prima jumătate a anului la 11,3 milioane, față de mai puțin de 9 milioane în primul semetru al anului trecut.
Luiza Moldovan, 14.09.2023, 16:19
Un studiu realizat de Institutul Național de Statistică în privința transportului aerian de pasageri arată că acesta a crescut, în primul semestru 2023, cu 26,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, astfel că numărul de pasageri a crescut de la aproape 8,94 milioane la aproape 11,3 milioane. În topul aeroporturilor internaţionale din România se află «Henri Coandă» Otopeni, de lângă București, cu câte aproximativ 3,4 milioane de pasageri îmbarcaţi, respectiv debarcaţi, urmat de «Avram Iancu», cu câte circa 740.000 de pasageri îmbarcaţi, respectiv debarcaţi, și de Aeroportul Internațional Iași, cu câte aproximativ 520.000 de pasageri îmbarcaţi, respectiv debarcaţi.
În ce privește transportul internațional de pasageri, primele aeroporturi de origine, de unde au provenit pasagerii debarcați în România, stabilite după numărul pasagerilor în curse regulate, au fost: Londra Luton, Milano Bergamo, Tel Aviv, Istanbul Internațional, Bruxelles Charleroi, Madrid Barajas, Viena, Munchen, Paris Beauvais și Londra Stansted. Topul este asemănător în privința îmbarcărilor pentru diferite destinaţii.
Într-un top al țărilor de unde au venit pasagerii curselor regulate debarcați în România se află Italia, Marea Britanie, Germania, Spania, Franța, Turcia, Belgia, Israel, Țările de Jos și Austria. Topul este asemănător şi după ţara de destinaţie.
Cele mai însemnate ponderi în transportul intern au fost înregistrate pentru aeroporturile «Henri Coandă» Otopeni, cu aproape 50% din numărul de pasageri îmbarcaţi, «Avram Iancu Cluj-Napoca, cu puţin peste 16%, şi «Traian Vuia» din Timişoara, cu puţin peste 15% din numărul de pasageri îmbarcaţi.
Pe de altă parte, compania aeriană low-cost Wizz Air a deschis a doua rută de pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, Dortmund-Brașov-Dortmund, cu două frecvențe pe săptămână, în fiecare marți şi sâmbătă. Tot Wizz-Air va opera o nouă rută București-Tirana, începând cu 29 octombrie 2023, în zilele de miercuri, joi, sâmbătă și duminică, de pe Aeroportul Henri Coandă” București.
În schimb compania anunță că, începând din 28 octombrie, va închide baza de la Suceava, dar va continua să opereze 5 rute de la Suceava către Londra Luton, Roma, Milano Malpensa, Dortmund și Memmingen. Zborurile către Larnaca, Eindhoven, Bruxelles Charleroi, Paris Beauvais și Bologna vor continua să fie efectuate, dar de pe Aeroportul Internaţional Iași. Persoanele afectate de schimbări vor fi notificate prin e-mail şi pot opta pentru reprogramarea gratuită, pentru o rambursare de 120% din tariful iniţial sub formă de credit de companie sau rambursarea a 100% din banii achitaţi.