Scutiri fiscale pentru nomazii digitali, în anumite condiţii
Klaus Iohannis a promulgat o lege care prevede scutiri de impozit pe venit, de contribuţii de asigurări sociale şi contribuţii de sănătate pentru nomazii digitali prezenţi în România pentru o perioadă de cel mult 183 de zile în 12 luni consecutive.
Eugen Cojocariu, 13.04.2023, 14:30
Preşedintele României a promulgat o lege care prevede scutiri de impozit pe venit, de contribuţii de asigurări sociale şi contribuţii de sănătate pentru nomazii digitali care îndeplinesc condiţia de a fi prezenţi pe teritoriul României pentru o perioadă de cel mult 183 de zile într-un interval de 12 luni consecutive. Legea aduce modificări Codului fiscal. Vor fi exceptaţi de la calitatea de contribuabili sau plătitori de venit la sistemul public de pensii şi la sistemul de asigurări sociale de sănătate nomazii digitali prezenţi în România pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depăşesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.
De asemenea, nu vor fi impozabile în România veniturile din salarii sau asimilate salariilor obţinute de persoana fizică cu statut de nomad digital din activitatea desfăşurată prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţii, la distanţă, şi pe care o prestează ca angajat sau ca proprietar al unei companii înregistrată în afara României, în condiţiile în care persoana fizică este prezentă pe teritoriul României cel mult 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.
Legea îşi propune atragerea nomazilor digitali, o competiție în care România s-a înscris abia acum 2 ani, când a introdus viza pentru această categorie de lucrători. Este vorba despre o lege din ianuarie 2022, prin care s-au extins prevederile legislaţiei privind regimul străinilor în România, cu scopul de a atrage anumite categorii de lucrători din domeniul IT în țara noastră.
Legea a introdus noțiunea de nomad digital, definit ca străinul care fie este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României, fie deține o astfel de companie care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și își poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.
Nomazii digitali pot solicita o viză de lungă ședere pentru „alte scopuri”, dacă pe lângă condițiile generale îndeplinesc cumulativ două condiții specifice: dispun de mijloace de întreținere obținute din activitatea pe care o desfășoară, în valoare de cel puțin 3 ori câștigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viză, precum şi pentru întreaga perioadă înscrisă în viză; desfășoară activități din care obțin venituri, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor. Salariul mediu brut lunar a fost în decembrie 2022 de circa 7.100 lei, deci un nomad digital trebuie să dovedească faptul că a câştigat lunar cel puţin 21.300 de lei brut (circa 4.320 de euro).