Preţul chiriilor în Bucureşti
Cele mai scumpe chirii în Bucureşti sunt în zonele Pipera, Aviaţiei şi Floreasca (din partea de nord, în dezvoltare accelerată), arată Barometrul întocmit de către o platformă imobiliară.
Eugen Cojocariu, 06.04.2023, 16:48
Cele mai scumpe chirii în Bucureşti sunt în zonele Pipera, Aviaţiei şi Floreasca (din partea de nord, în dezvoltare accelerată), arată Barometrul întocmit de către o platformă imobiliară. Pe segmentul de garsoniere, chiriile cele mai mari se consemnează în Pipera, unde preţul mediu lunar ajunge la 425 euro, urmată de cartierele Aviaţiei (401 euro) şi Floreasca (389 de euro). La polul opus, cele mai accesibile chirii pentru o garsonieră sunt în sudul şi în vestul Bucureştiului, unde ajung la 277-292 de euro pe lună. Pentru apartamente cu două camere se plătesc chirii mai mari în zona de nord a Capitalei, în cartierele Primăverii şi Herăstrău, de 661 de euro, respectiv 650 de euro. În schimb, chirii mai mici sunt în sudul oraşului, între 348 şi 368 de euro pe lună.
Datele analizează mai multe segmente, precum anul construcţiei, confort, compartimentare şi dotări interioare (mobilat sau nemobilat). Astfel, o garsonieră se închiriază în Bucureşti, în medie, cu 328 de euro pe lună, dar tariful mediu scade până la 255 de euro pentru confort II, în timp ce o garsonieră nouă, construită după 2010, cu dotări de lux, are o chirie medie de 357 de euro de lună. Pentru un apartament de două camere, un chiriaş din Bucureşti plăteşte în fiecare lună, în medie, 447 de euro, dar dacă este confort II chiria scade la 359 de euro.
Pe de altă parte, stocul locuinţelor în ansamblurile destinate exclusiv închirierii din Bucureşti este în prezent de aproape 1.000 de unităţi, iar alte peste 3.000 de unităţi sunt în diferite stadii de dezvoltare, conform raportului realizat de o firmă de consultanţă imobiliară. Potrivit specialiştilor, în următorii 2-3 ani, segmentul proiectelor rezidenţiale destinate exclusiv închirierii are potenţial să ajungă la 5.000 de locuinţe. Până acum 2 ani, piaţa rezidenţială era mai degrabă favorabilă cumpărătorilor, deoarece atât timp cât reuşeau să strângă banii de avans, rata la credit era sensibil mai mică decât chiria pentru o proprietate similară. Această situaţie s-a inversat în Bucureşti şi în oraşele mari, mai ales în zonele centrale, unde pentru apartamentele noi chiria este chiar şi cu 30% mai mică decât rata.
Şi, deşi în ultimul an chiriile au crescut în medie cu 10% în Bucureşti, închirierea unei locuinţei rămâne o variantă mai avantajoasă decât achiziţia. Pentru comparaţie, în Varşovia şi Praga, de exemplu, chiriile au înregistrat creşteri între 25 şi 40%. În toate capitalele regionale importante chiria este acum mai avantajoasă decât rată la creditele bancare, cu excepţia Sofiei.
Preţul mediu de vânzare pentru locuinţele noi în Bucureşti a fost în 2022 circa 1.800 de euro pe metrul pătrat, în Varşovia 2.800 de euro, în Budapesta 3.400 de euro, în Bratislava 4.100 de euro, iar în Praga au ajuns la 5.500 euro pe metrul pătrat.