Sfaturi pentru iubitorii muntelui
Pentru că iarne este prezentă în România, mai ales în zonele montane, salvamontiştii fac din nou apel la iubitorii muntelui să fie atenţi şi să respecte regulile, atunci când vor să facă trasee pe munte.
Eugen Cojocariu, 18.02.2022, 16:16
Pentru că iarne este prezentă în România, mai ales în zonele montane, salvamontiştii fac din nou apel la iubitorii muntelui să fie atenţi şi să respecte regulile, atunci când vor să facă trasee pe munte.
Înainte de a porni pe munte, cei care vor să facă excursia sau drumeţia trebuie să se informeze asupra traseului propus şi a condiţiilor meteo şi trebuie să urce pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului rece. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, trusa de prim-ajutor şi telefonul mobil; nu porniţi singuri la drum şi fără a informa despre intenţia dumneavoastră o persoană cunoscută, avertizează salvatorii montani.
În cazul în care întâlniţi animale sălbatice, nu vă apropiaţi de ele pentru a face fotografii sau pentru a le hrăni. Folosiţi doar traseele marcate, nu vă abateţi de la traseu, evitaţi scurtăturile. Este nevoie de foarte multă atenţie în zona de creastă, deoarece nu există coeziune în stratul de zăpadă. Evitaţi vâlcelele unde zăpada are acumulări considerabile şi se pot produce avalanşe. Evitaţi practicarea sporturilor de iarnă in aceste zone, mai spun salvatorii.
În cazul apariţiei unei situaţii periculoase, persoanele aflate pe munte sunt sfătuite insistent să solicite sprijinul jandarmilor prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau să se adreseze direct jandarmilor aflaţi în patrulare.
Dispeceratul Național Salvamont are numărul de telefon 0725.826.668, iar persoanele în pericol sunt sfătuite să apeleze cu încredere echipele Salvamont, singurele structuri abilitate legal pentru intervenție în salvarea montană. Apelul de salvare trebuie să conțină: datele personale ale celui care efectuează apelul, natura accidentului sau a evenimentului (accident, bolnavi, rătăciți), locul și ora producerii evenimentului și numărul de persoane afectate, starea accidentaților sau a bolnavilor (diagnosticul prezumtiv, starea funcțiilor vitale), condițiile meteorologice locale.
Informațiile trebuie să fie cât mai complete și precise. Persoana care va realiza apelul va rămâne într-o zonă cu semnal GSM pentru verificarea veridicității apelului de salvare și menținerea contactului permanent până la sosirea echipelor de salvare. După efectuarea apelului de salvare, salvamontiştii sfătuiesc persoanele în pericol să stea într-o zonă cu semnal GSM pentru menținerea contactului permanent cu echipele de salvare până la sosirea acestora, să acorde primul ajutor persoanelor accidentate sau bolnave, să se adăpostească în caz de vremea rea și să se protejeze termic, să observe continuu starea funcțiilor vitale ale persoanelor accidentate sau bolnave.