Nivelul chiriilor şi preţurile locuinţelor în Bucureşti
A început să crească prețul chiriilor din București începând cu trimestrul trei al acestui an, după mai bine de un an şi jumătate de scădere constantă.
Luiza Moldovan, 02.10.2021, 15:22
A început să crească prețul chiriilor din București începând cu trimestrul trei al acestui an. Și asta, după mai bine de un an şi jumătate de scădere constantă, cauzată de pandemia de coronavirus, conform unei analize făcute de o companie de consultanţă imobiliară. Astfel, chiriile pentru apartamentele de două camere sunt mai mari cu 14% în al treilea trimestru din 2021, faţă de al doilea trimestru, iar cele pentru trei camere, cu 8%. Potrivit analiștilor, preţul chiriilor din Bucureşti, în T3 2021, este încă la o diferenţă considerabilă, în minus, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2019, înainte de începerea crizei sanitare, minus 22%.
Apartamentele de două şi trei camere se închiriau, în medie, cu 410 euro, respectiv 570 euro, în urmă cu doi ani, faţă de 320 euro, respectiv 420 euro, în prezent. Centrul (zonele Victoriei, Romană, Unirii, Universitate) rămâne cea mai scumpă zonă din Capitală, din punct de vedere al chiriilor, urmat de zona de nord. La polul opus se află localităţi de lângă Bucureşti, precum Chiajna-Roşu şi Popeşti-Leordeni.
Preţul mare al chiriilor din centru este dat de distanţa mică faţă de staţiile de metrou şi alte mijloace de transport în comun, faţă de unităţile de învăţământ superior, de magazine, de Centrul Vechi, adică principalele puncte tari pe care le caută studenţii şi tinerii, în general. Zonele din afara oraşului nu au aceste avantaje, însă compensează printr-un număr mai mare de locuinţe noi, mai mult spaţiu verde şi linişte, fiind mai degrabă potrivite pentru familii, spun specialiştii în domeniu.
Preţurile locuinţelor din România se vor apropia de preţurile locuinţelor din ţările Uniunii Europene, consideră preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, Cristian Erbaşu. Acesta a menţionat că preţurile locuințelor se vor micşora doar la apariţia unei crize economice dure sau dacă ne vom reveni din punct de vedere economic după pandemie. Conform unei analize realizată de un site de specialitate, pe parcursul lui august 2021 preţurile apartamentelor disponibile spre vânzare în capitala ţării s-au majorat, per ansamblu, cu 2%, de la o medie de 1.538 de euro pe metru pătrat util, până la 1.569 de euro pe metru pătrat.
În context, să notăm că în condiţiile în care românii nu au încă o cultură consolidată a poliţelor de asigurare, numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei a crescut, totuşi, în august 2021 cu aproape 4%, ajungând la aproximativ 1,82 milioane, comparativ cu 1,76 milioane de poliţe active la 31 august 2020. 75% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 25% în mediul rural. Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (22% din total), Bucureşti (aproape 20%) şi Muntenia (18,5%), iar cele mai puţine în Maramureş (3,15% din totalul poliţelor) şi Bucovina (3,4%).