Informații de la Registrul Auto Român
Una dintre etapele premergătoare înmatriculării unui autovehicul în România este obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului, CIV. Acest document este emis de Registrul Auto Român.
Ștefan Baciu, 08.05.2020, 13:40
Una dintre etapele premergătoare înmatriculării unui autovehicul în România este obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului, CIV. Acest document este emis de Registrul Auto Român, RAR, organismul tehnic de specialitate desemnat de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor ca autoritate competentă în domeniul vehiculelor rutiere, siguranţei rutiere, protecţiei mediului înconjurător şi asigurării calităţii.
Pe lângă Cartea de Identitate a Vehiculului, solicitanții trebuie să obțină de la RAR dovada efectuării inspecției tehnice periodice și Certificatul de Autenticitate. Pentru obținerea acestor documente, vehiculul, împreună cu certificatul său de înmatriculare din țara de proveniență (în original), trebuie prezentate la RAR, în baza unei programări prealabile.
Pentru vehiculele utilizate sau second hand, care au fost înmatriculate ultima dată într-un stat membru al Uniunii Europene, dar care sunt la prima înmatriculare în România, RAR va elibera cartea de identitate a vehiculului (CIV), fie în urma unei omologări individuale, fie în mod direct dacă vehiculul deține omologare UE de tip, adică a modelului și nu a suferit modificări în raport cu configurația omologată. De asemenea, RAR va efectua verificarea tehnică și va certifica autenticitatea vehiculului.
Conform legislației de omologare din România, autovehiculele trebuie să aibă postul de conducere situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate de la această condiție autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială.
Pentru a fi posibilă eliberarea CIV, autovehiculele la care postul de conducere este amplasat pe partea dreaptă trebuie să fie echipate în mod obligatoriu cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului