Piaţa imobiliară
Conform celor mai recente informaţii date publicităţii, în martie, pentru a treia lună consecutiv, apartamentele s-au scumpit, în România, cu 2,1%, de la 919 euro pe metru pătrat util în februarie, până la un nivel de 938 de euro pe metru pătrat.
Florin Orban, 23.05.2014, 11:36
Conform celor mai recente informaţii date publicităţii, în martie, pentru a treia lună consecutiv, apartamentele s-au scumpit, în România, cu 2,1%, de la 919 euro pe metru pătrat util în februarie, până la un nivel de 938 de euro pe metru pătrat. Potrivit unei analize a site-ului Imobiliare.ro, în ianuarie, preţurile apartamentelor înregistraseră un plus de 0,6%, iar în februarie de 1,8%. Faţă de martie 2013, preţurile au fost, însă, cu 2,1% mai mici. După un trimestru întreg de scumpiri, diferenţa de preţ faţă de perioada similară din 2013 s-a îngustat considerabil, situându-se sub o marjă de 5% în toate marile oraşe ale ţării, pentru apartamentele noi şi vechi deopotrivă. Mai mult decât atât, există categorii de apartamente unde pretenţiile proprietarilor sunt mai mari acum decât în 2013.
În Bucureşti, pe parcursul lunii martie, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi disponibile spre vânzare a crescut cu 1,9%, până la 1.078 de euro/mp. Braşovul este singurul dintre cele cinci oraşe analizate de Imobiliare.ro în care preţurile s-au înscris pe o traiectorie descendentă. La finele lui martie, suma medie solicitată pentru apartamentele aflate la vânzare în acest oraş era de 822 de euro/mp, în scădere cu 1,3%.
În Cluj-Napoca, indicele Imobiliare.ro a ajuns la o valoare de 895 de euro/mp, sumă cu 3,8% mai mare decât cea consemnată în februarie. Pe ansamblu, preţurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Constanţa s-au menţinut constante în luna martie, la un nivel de 849 de euro/mp. Iar în Timişoara, la finele lui martie 2014, apartamentele scoase la vânzare erau cu 1,1% mai scumpe decât în februarie, indicele Imobiliare.ro fiind de 814 euro/mp.
Să notăm şi că Legea actualizată şi republicată a notarilor publici şi a activităţii notariale a adus noutăţi importante, iar una dintre acestea este faptul că actul autentic încheiat la notar se întocmeşte într-un singur exemplar original, care este păstrat în arhiva notarului public, iar părţile implicate în actul de vânzare – cumpărare primesc câte un duplicat. Exemplarul original al înscrisului autentificat, împreună cu anexele care fac parte integrantă din acest înscris, sunt semnate în faţa notarului public de către părţi sau de către reprezentanţii lor şi, după caz, de cei chemaţi a încuviinţa actele pe care părţile le întocmesc, de martorii-asistenţi, atunci când este cerută prezenţa lor, şi, după caz, de cel care a redactat înscrisul. Iar duplicatul actului notarial are forţa probantă prevăzută de lege, ca şi originalul actului.