Portalul „e-viza”
Portalul “e-VIZA, destinat facilitării obţinerii vizelor, este disponibil pentru cetăţenii străini care doresc să viziteze România.
Florin Orban, 09.05.2014, 12:48
După cum a anunţat secretarul general al Ministerului român de Externe, Sorin Moise, portalul permite cetăţenilor străini să iniţieze procedura de obţinere a vizelor de oriunde s-ar afla, utilizând serviciul internet. “Acest lucru reprezintă, desigur, o scurtare substanţială a timpului de procesare a vizelor şi a timpului pe care un cetăţean străin îl va petrece în această procedură şi va avea, de asemenea, beneficiul important al programării electronice de acasă la ghişeu pentru interviul final în faţa consulului”, a precizat Sorin Moise.
Proiectul ea fost cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, iar valoarea totală eligibilă a proiectului este de 16,7 milioane de lei (3,7 milioane de euro). Potrivit secretarului general al Ministerului român de Externe, prin lansarea acestui portal România a intrat “într-un club select” ce numără câteva state care mai folosesc acest tip de portal, precum Marea Britanie, Australia, Turcia sau Statele Unite ale Americii.
Totodată, portalul permite obţinerea „pentru statul român pe termen mediu şi lung a unor avantaje evidente în plan economic, având în vedere interesul pe care cetăţenii străini probabil că-l vor avea în accesarea acestui tip de proiect şi ne gândim, în special, la faptul că vom atrage mai mulţi turişti străini, vom atrage mai mulţi investitori străini, vom atrage mai mulţi studenţi străini prin intermediul acestui instrument modern de obţinere a unei vize de intrare în România”, a spus oficialul român.
Portalul vine în întâmpinarea unei realităţi cu care se confruntă Ministerul român de Externe, şi anume „lipsa de personal suficient în cadrul misiunilor diplomatice din exterior şi din cadrul Centralei”, a mai afirmat Sorin Moise. Cetăţenii străini care doresc să vină în România pot intra pe portalul editat în engleză şi română, care este accesibil din pagina principală a ministerului, www.mae.ro şi unde, introducând un set minim de informaţii: nume, cetăţenie, scopul călătoriei, vor afla dacă au sau nu nevoie de viză.
În cazul în care au nevoie, solicitanţii primesc un răspuns detaliat şi vor putea încărca pe portal documentele necesare obţinerii vizei. După aprobarea dosarului, solicitanţii vor putea să-şi aleagă data şi intervalul orar pentru a se prezenta la consulat în vederea depunerii documentelor în original. Conform Ministerului de Externe, în urma aderării la Uniunea Europeană, România a demarat implementarea tuturor măsurilor necesare în scopul punerii în aplicare a întregului acquis Schengen, inclusiv în ceea ce priveşte eliminarea controalelor la frontierele interne.
Printre aceste măsuri se număra şi realizarea unui nou sistem naţional performant care să permită centralizarea cererilor de vize formulate la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.