Înscrierea cetăţenilor străini la studii preuniversitare în România
De la început, amintim că cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene au acces la toate formele şi nivelurile de învăţământ din România ...
Florin Orban, 19.04.2013, 12:32
De la început, amintim că cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene au acces la toate formele şi nivelurile de învăţământ din România, în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare.
Pe de altă parte, Ministerul român al Educaţiei Naţionale a elaborat, de curând, Metodologia de primire la studii şi şcolarizare a cetăţenilor străini din state terţe UE în învăţământul de stat şi particular acreditat din România. Pot fi înscrişi, în învăţământul preuniversitar din ţara noastră, elevii din state terţe UE dacă unul dintre părinţi, tutori sau susţinători legali se încadrează în una din următoarele situaţii: este repatriat; are, prin căsătorie, domiciliul în România; este posesorul unui permis de şedere în România; desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale, activităţi pe teritoriul României; se află la studii în învăţământul universitar sau postuniversitar de stat sau particular acreditat din România. La cerere, elevii pot beneficia de cursuri pregătitoare pentru învăţarea limbii române, durata acestora fiind de un an şcolar, iar şcolile sau liceele în care se organizează cursul pregătitor pentru învăţarea limbii române sunt nominalizate de către Inspectoratele Şcolare Judeţene şi de cel al Municipiului Bucureşti. Elevii din state terţe UE care nu sunt de origine română şi care au absolvit clasele a VII-a şi a VIII-a în România se pot înscrie în clasa a IX-a, în limita a unul – doi elevi într-o clasă, peste efectivele maxime prevăzute de lege, cu avizul conducerii unităţii de învăţământ preuniversitar. Elevii din state terţe UE care solicită înscrierea în învăţământul preuniversitar românesc pot repeta, la cerere, la cursuri de zi, ultima clasă absolvită în străinătate. În învăţământul obligatoriu, elevii străini beneficiază de şcolarizare în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. În învăţământul liceal secundar superior, elevii din state terţe UE plătesc taxe de şcolarizare de 180 de euro pe lună.
Persoanele din state terţe UE care au finalizat studiile liceale în alt sistem de învăţământ şi nu sunt posesori ai unei diplome de Bacalaureat sau echivalentul acesteia pot susţine, la cerere, examenul naţional de Bacalaureat, în funcţie de profilul dorit, într-un centru de examen stabilit de către Comisia de Bacalaureat judeţeană sau a Municipiului Bucureşti. Susţinerea examenului naţional de Bacalaureat de către cetăţenii din state terţe UE care au finalizat studiile liceale în alt sistem de învăţământ şi nu sunt posesori ai unei diplome de bacalaureat sau echivalentul acesteia este condiţionată de achitarea taxei de şcolarizare de 220 de euro.