Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia
Astăzi vă invităm să descoperiţi un monument istoric, restaurat şi redeschis cătrte public la începutul acestei săptămâni (luni, 5 februarie). Este vorba despre Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, construit în secolul al XV-lea.
Ana-Maria Cononovici, 10.02.2024, 16:14
Astăzi vă invităm să descoperiţi un monument istoric, restaurat şi redeschis cătrte public la începutul acestei săptămâni (luni, 5 februarie). Este vorba despre Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII. Odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole.
Ne aflăm în oraşul Unirii de la 1 Decembrie 1918, prin care Transilvania se unea cu ţara, ne aflăm în inima Transilvaniei, într-un loc în care edilii, mândri de istoria locurilor, fac din toate perioadele o sărbătoare. Pentru pasionaţii de istorie, Alba Iulia reprezintă anticul Apulum. Vizitatorii se opresc în Cetatea Albă Carolina, o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei.
Gabriel Izdrăilă, şef de secţie, Palatul Principilor Transilvaniei, ne-a spus cum se încadrează acest obiectiv în oferta turistică a oraşului:
„Alba Iulia a fost mereu o destinaţie predilectă pentru turiştii români şi străini deopotrivă, în spcial odată cu restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Alba Carolina începând cu anul 2011, iar de săptămâna aceasta s-a mai deschis un obiectiv turistic-cultural în oraş, anume Palatul Principilor Transilvaniei, care pentru noi, pentru oraş în mod special, dar şi pentru întreaga Transilvanie, este un obiectiv de referinţă pentru perioada lui modernă şi premodernă.”
Muzeul Palatului Principilor Transilvaniei va fi deschis de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00, costul unui bilet pentru adult este 15 lei (aproximativ 3 euro) şi 5 lei pentru un copil (1 euro), există şi reduceri de grup, iar vizitele beneficiază de ghidaj de specialitate, acestea fiind programate din jumătate în jumătate de oră, pentru grupuri de maxim 15 persoane o dată. Gabriel Izdrăilă, şef de secţie, Palatul Principilor Transilvaniei, a adăugat:
„Vizitatorul poate vedea un monument restaurat la cele mai înalte standarde. De asemenea, poate să vadă o primă parte din ceea ce va fi expoziţia permanentă a Palatul Principilor, adică o trecere în revistă a tuturor perioadelor istorice care au marcat acest monument istoric, deocamdată. Iar din luna martie vom spune cu ajutorul tehnologiei şi istoria locurilor, istoria oamenilor care au trecut pe aici, printre cei mai importanţi i-aş enumera pe regina văduvă a Ungariei, Isabella Jagiellonka, cu care de fapt şi începe această poveste a principatului Transilvaniei, ulteior Mihai Viteazul, care a locuit aici aproximativ 10 luni, şi bineînţeles, nu i-aş uita aici pe Gabriel Bethlen şi pe Gheorghe Rákóczi, care au pus considerabil umărul la ceea ce înseamnă în momentul de faţă oraşul Alba Iulia.”
Personajele istorice îşi vor spune povestea devenind curatori virtuali, celor menţionate deja urmând să li se adauge, în timp, principi, principese, guvernatori şi mandataţi imperiali care au jucat un rol semnificativ în evoluţia Transilvaniei.
Accesul în sectorul expoziţional se va face prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Alba Iulia, aflat pe latura de vest a Cetăţii Alba Carolina.