Sovata
Cum sărbătorile de iarnă sunt pe sfârşite, profităm să vă invităm într-o cunoscută staţiune de tratament din ţară.
Ana-Maria Cononovici, 06.01.2024, 13:00
Cum sărbătorile de iarnă sunt pe sfârşite, profităm să vă invităm într-o cunoscută staţiune de tratament din ţară. Mergem astfel în judeţul Mureş, la Sovata, staţiune situată pe cursul superior al râului Târnava Mică, la confluența cu râul Sovata.
Bazele de tratament din hotelurile de aici îmbină efectele curative ale apelor sărate și ale nămolurilor extrase din lacurile sărate din zona Sovata, destinația fiind recomandată în tratarea afecțiunilor ginecologice și reumatismale.
Mădălina Iovan este din Bucureşti şi s-a decis ca în fiecare vacanţă de vară să descopere o nouă destinaţie, iar vara trecută a ales Sovata. Iată ce ne-a povestit:
“N-am regretat deloc alegerea făcută, staţiunea arată foarte bine, este renovată, oamenii sunt foarte amabili şi toate traseele din pădure, trasee de vizitat salba de lacuri din jurul lacului Ursu sunt foarte bine întreţinute şi foarte bine marcate. Lacul Ursu este celebru şi e recomandat pentru tratamente în afecţiuni ginecologice, reumatisme, are şi un nămol curativ care e folosit la bazele de tratament. Lacul Ursu este un lac termal, nu atât de cald ca alte lacuri din ţară, dar cu o particularitate deosebită: apele calde sunt mai jos şi cele reci mai la supafaţă, straturile nu se amestecă între ele şi ca să fie păstrat ecosistemul toată lumea iese din apă vreo trei ore la prânz, pentru ca să ajute la refacerea straturilor cald şi rece.
Dacă vreți să cunoașteți zona mai bine, puteți să parcurgeți un traseu care înconjoară lacurile din stațiune, ajungând astfel și la Muntele de Sare. Muntele de sare reprezintă o rezervație naturală de tip geologic în comuna Praid, județul Harghita. Are o suprafață de 60 de hectare și cuprinde Dealul Sării, ce acoperă cel mai mare zăcământ de sare din România.
Cel mai plăcut mod de a vizita stațiunea, de la un capăt la altul, este cu trenulețul de agrement, care porneşte pe şosea, din fața parcului central, la intervale regulate, făcând un tur ghidat, ce vă dă posibilitatea de a descoperi vilele și bisericile istorice din Sovata. Trenulețul este o atracție deopotrivă pentru copii şi pentru adulţi. Pentru a vă bucura de o priveliște de-a dreptul uluitoare, întrebați localnicii de Kalvaria. Veţi descoperi 14 cruci amplasate de la capela de pe un deal până la şosea şi veţi afla legenda unui pustnic.
Închiriind ATV-uri, puteţi descoperi câmpiile din zona Câmpu Cetății, zona lacurilor sau Drumul sării. O altă posibilitate de agrement, pentru sezonul de vară, a fost creată pe lacul Tivoli, singurul lac din Sovata unde este permis accesul cu barca. Este așezat într-un cadru natural pitoresc, la o distanță de aproximativ 2 km de Lacul Ursu și se poate ajunge pe drum asfaltat sau pe aleile pietonale amenajate în jurul Lacului Ursu. Lângă Lacul Tivoli s-a deschis un parc de aventură, cu trasee de cățărare în copaci şi cu tiroliană peste lac