Fundata, la vreme de toamnă
Comuna Fundata din judeţul Braşov a revenit în această toamnă în prim-planul turismului prin târgul Pro Fundata Fair, organizat într-un format inedit.
Ștefan Baciu, 26.09.2023, 13:01
Comuna Fundata din judeţul Braşov a revenit în această toamnă în prim-planul turismului din România cu un eveniment care a adunat jurnaliști și reprezentanți ai agențiilor de turism din România și din alte 20 de ţări. Administratori de hoteluri, pensiuni, restaurante și mici afaceri turistice și-au unit eforturile pentru a promova zona Fundata ca destinație de vacanță pentru iubitorii de natură, un loc romantic, cu mâncare tradițională și cu peisaje unice, după cum au remarcat cei peste 50 de jurnalişti din străinătate, majoritate membri ai Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, FIJET.
Fundata, cu cele trei sate ale sale, a fost promovată în cadrul unui târg, Pro Fundata Fair, organizat însă într-un format inedit. În loc de standuri, jurnaliştii şi reprezentanţi ai unor agenţii de turism din străinătate au vizitat, timp de două zile, case tradiţionale şi pensiuni şi au ajuns în locuri în care sunt organizate activităţi pentru cei cărora le place turismul activ, activităţi precum plimbări cu bicicletele electrice sau cu cai, fiind invitaţi să descopere şi savorile gastronomiei locale. La una dintre casele tradiţionale, amenajată ca un veritabil muzeu etnografic, dar care oferă şi cazare, oaspeţii au fost întâmpinaţi de Ion Voicu şi de membrii familiei sale:
Oamenii care apreciază autenticul, tradiționalul, vin și se cazează aici. La noi cam 70% sunt oaspeți din străinătate, pentru că nu au trăit aşa ceva. Iar românii care vin, cei care vor să retrăiască un astfel de moment al copilăriei, vin, se cazează. Nu aud decât lătratul câinilor, vacile, oile și zgomotul ploii, că mai vin și furtuni în pași. Pe la noi avem și câini, dacă ați observat, avem vreo cinci câini ciobănești mari care ne apără de urs, sunt păzitorii.
Oaspeţii au fost îmbiaţi să descopere gusturi, culori, natură, povești și emoții. Inițiativa comunității din Fundata care şi-a transformat localitatea într-un imens târg de turism în aer liber a fost susținută și de Charlie Ottley, realizatorul cunoscutelor documentare de călătorie Wild Carpathia și Flavours of Romania.
Charlie Ottley şi-a deschis şi el uşile casei pentru a fi vizitată, de către jurnaliştii din străinătate, unii dintre ei fiind uluiţi să vadă un britanic care a decis să locuiască într-un sat din Carpaţi, situat la peste o mie de metri altitudine. În timpul iernii, stratul de zăpadă este mare şi se menţine mult timp după cum a subliniat Marian Pâtea, primarul comunei Fundata, care a lansat şi o invitaţie:
Aici putem avea surpriza ca prima zăpadă să o avem în octombrie, după 15 octombrie şi ultima pată de zăpadă, să zic aşa, să fie în aprilie. Fundata are 700 de locuitori, iar ca vizitatori, dacă vorbim statistic, cred că suntem aproape de suta de mii de turişti pe an. Şi îi invit pe toţi cei care ne ascultă, şi nu numai, să ne calce pragul, să admire peisajele frumoase, să se delecteze cu produsele tradiţionale de aici, să respire un aer curat, cel mai curat aer din ţară şi să se bucure de toate facilităţile care sunt în localitatea noastră.
Situată în centrul României, pe drumul care face legătura între Câmpulung Muscel, judeţul Argeş şi Râşnov, judeţul Braşov, comuna Fundata este alcătuită din 3 sate: Fundata, Şirnea şi Fundăţica. De menţionat că Fundata se află aproape de localitatea Bran, un reper turistic internaţional datorită castelului ridicat la sfârşitul secolului al 14-lea.
În centrul satului Fundata, unde casele sunt mai adunate, se află două biserici, una de secol 19, cealaltă ridicată în anii 40 ai secolului trecut, precum şi clădirea de sfârşit de secol 19 a fostei vămi, dintre regatul României şi Transilvania, aflată atunci în Imperiul austriac. În rest, gospodăriile, pensiunile turistice şi casele de vacanţă sunt risipite pe aşa-numita platformă a Fundatei, la altitudini cuprinse între 1.000 şi 1.300 de metri, astfel încât Fundata este comuna permanent locuită aflată la cea mai mare altitudine din România.