Azuga, pregătită pentru sezonul estival
Astăzi vă invităm într-o staţiune situată pe Valea Prahovei, între Buşteni şi Predeal, în judeţul Prahova, cunoscută mai degrabă pentru domeniul schiabil.
Ana-Maria Cononovici, 13.05.2023, 10:30
Astăzi vă invităm într-o staţiune situată pe Valea Prahovei, între Buşteni şi Predeal, în judeţul Prahova, cunoscută mai degrabă pentru domeniul schiabil. Dezvoltată la o altitudine medie de 1.000 de metri, în extremitatea nordică a judeţului Prahova, la 147 de km faţă de Bucureşti, Azuga invită în sezonul estival la agroturism. Emanuel Grigorcea, purtător de cuvânt şi reprezentant în relaţia cu presa al Primăriei din Azuga, ne-a spus cum se pregăteşte staţiunea pentru vacanţa de vară:
Azuga se pregăteşte de câteva săptămâni pentru aceste sezon estival, care a întârziat un pic anul acesta. Este încă rece, dar cerul este senin şi aerul este extrem de curat aici la noi. Azuga se remarcă prin linişte, printr-un aer curat deosebit, pentru că e perpendicular pe DN 1 amplasată, şi mai ales prin faptul că nu este o staţiune aglomerată. Vara se poate face multă mişcare, vorbim despre drumeţii, trasee de mountain bike, vorbim despre parcurile noastre multe şi proaspăt amenajate, vorbim despre tot felul de trasee care duc înspre zona Bucegilor, dar şi în partea cealaltă, înspre (n.r. munţii) Baiului, Cazacu, Limbăşelu, poate chiar drumeţie până la Predeal pe creasta munţilor. Întotdeauna când plecăm la munte este recomandat să ne echipăm adecvat, cu încălţăminte potrivită, mai multe straturi de îmbrăcăminte, pentru că trebuie să fim pregătiţi şi pentru soare şi pentru pentru ploaie. E bine să avem cu noi apă şi un pacheţel de mâncare şi, foarte important pentru drumeţi, e bine să fie în grupuri de 3-5, chiar dacă sunt şi copii, pentru că zgomotul făcut de oameni ţine departe animalele.
Şi cum în Azuga, există pârtii omologate internaţional, există, desigur, şi telegondola, care leagă baza staţiunii cu vârful Sorica şi poate fi folosită indiferent de anotimp. Emanuel Grigorcea ne-a conturat un posibil program după drumeţie: După drumeţie sau mai multe trasee cu mountain bike-ul sunt suficiente locuri în care se poate mânca bine şi foarte bine, există şi un loc cu o cafea de specialitate, unic pe Valea Prahovei, există cramele de vin unde se pot degusta tot felul de vinuri, se poate face şi o vizită în Crama unde se pregătesc vinul şi şampania. Tot în acest loc există şi cazare şi un restaurant cu mâncare foarte bună şi prăjituri de casă excelente.
Este vorba despre Crama Rhein, furnizor al Casei Regale a României, ce datează din 1892. A fost înfiinţată în perioada de dezvoltare a oraşului-staţiune aflat la doar câtiva kilometri nord faţă de Sinaia, unde apăruse deja Palatul Peleş al familiei regale, dar şi multe vile şi hoteluri. Din 2003, crama de la Azuga a intrat în circuitul turistic. Vizitatorii pot urmări aici toate etapele de producere a vinului spumant, putând vizita micul muzeu ce prezintă utilaje şi fotografii de la începutul afacerii familiei Rhein. Un popas la Azuga se cere completat de vizitarea păstrăvăriei.