Sulina
Şi astăzi mergem pe urma destinaţiilor turistice evidenţiate în Top 10 Destinații FIJET România 2023.
Ana-Maria Cononovici, 01.04.2023, 16:27
Şi astăzi mergem pe urma destinaţiilor turistice evidenţiate în Top 10 Destinații FIJET România 2023. După cum v-am obişnuit de ceva vreme urmărim să vizităm acele locuri din ţară vizitate, propuse, votate şi apoi premiate de Membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România, pentru valoarea lor turistică. Am ajuns astăzi la locul 4: Sulina. Sulina cel mai estic oraş al ţării noastre, un oraş-port amplasat la gura de vărsare a Canalului Sulina în Marea Neagră, loc în care se poate ajunge doar pe calea apei, cu două tipuri de mijloace de transport: nava rapidă şi nava clasică, deplasarea cu aceasta din urmă fiind o adevarată plăcere pentru cei îndrăgostiţi de natură. Destinația fiind propusă de Grig Bute, jurnalist de turism și cultură la Cațavencii, creatorul paginilor Facebook și Instagram și al canalelor YouTube și TikTok Ora de Turism, vicepreședinte FIJET România, l-am inivtat pe acesta să îşi argumenteze propunerea:
Sulina este un loc magic, atât de divers și de diferit, combinație de vechi și nou, de sat și oraș, de Deltă și mare, la margine de Românie și de lume, în care poți trăi o experiență turistică altfel. De la spații de cazare amenajate cu gust, tradițional, și mese cu meniuri aproape exclusiv pescărești, la ture cu caiacul și excursii cu șalupa, spre gura de vărsare a Dunării în mare, către Golful Musura, epava navei Turgut sau Insula Păsărilor – K, Sulina oferă turistului interesat să descopere spiritul locului o vacanță activă și inedită. Vizita cimitirului multiconfesional, unic în Europa, în care pot fi descoperite poveștile nemuritoare ale oamenilor veniți din toată lumea ca să se stabilească definitiv aici, expedițiile pe apă pentru birdwatching în Delta Dunării sau răsăritul şi apusul vizionate de pe plajă la Marea Neagră sau de lângă Farul Vechi sunt, cu siguranță, niște amintiri memorabile, care nu pot fi trăite nicăieri în altă parte.
Având o înălţime de peste 17 metri şi o formă tronconică, Farul Vechi din Sulina – astăzi muzeu – a fost construit între anii 1869 – 1870. De-a lungul timpului, clădirea a suferit unele modificări, fără să-i fie afectată structura iniţială. Expoziţia permanentă organizată în cadrul muzeului prezintă aspecte importante din evoluţia localităţii, în special în perioada funcţionării Comisiunii Europene a Dunării. În acelaşi spaţiu sunt prezentate viaţa şi activitatea a două personalităţi emblematice pentru istoria oraşului: scriitorul Eugeniu P. Botez (cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart) şi dirijorul George Georgescu. La parterul farului se află şi o sală dedicată Comisiunii Europene a Dunării, organism internaţional constituit în urma Tratatului de la Paris din 30 martie 1856 şi care a avut farul în administrare din 1879.
Cea mai înaltă construcţie din Sulina este cea a uzinei de apă. Legenda spune că ajungând la Sulina, la sfârşitul anilor 1890, regina Wilhelmina a Olandei a coborât de pe vapor şi a cerut apă şi, pentru că i s-a adus un pahar cu apă din Dunăre, Casa Regală a Olandei a donat fonduri pentru construirea Castelului de Apă şi a reţelei de canalizare a oraşului.