Țara Hațegului
Continuăm periplul nostru pe urma destinaţiilor turistice evidenţiate în Top 10 Destinații FIJET România 2023.
Ana-Maria Cononovici, 18.03.2023, 16:14
Continuăm periplul nostru pe urma destinaţiilor turistice evidenţiate în Top 10 Destinații FIJET România 2023. După cum v-am obişnuit de ceva vreme urmărim să vizităm acele locuri din România vizitate, propuse, votate şi apoi premiate de Membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România, pentru valoarea lor turistică. Am ajuns astăzi la locul 6: Țara Hațegului.
Conştientizând importanţa şi varietatea obiectivelor de aici a fost creat Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Universitatea din București, unde vizitatorul poate găsi îndrumare pentru a descoperi obiectivele turistice ale zonei. Cristian Ciobanu, coordonator local Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Universitatea din București, ne-a spus la ce ne gândim când spunem Țara Hațegului.
„Când spunem Țara Hațegului ne putem referi la multe lucruri, pentru că sunt foarte multe lucruri. Toată lumea a auzit de bisericile de piatră, de zimbri, de părintele Arsenie Boca, de Munții Retezat. Și tocmai de asta Geoparcul nostru propune o abordare a tuturor obiectivelor acestora prin timp. Adică firul roșu care leagă toate obiectivele turistice care-s atât de diverse este timpul. În Țara Hațegului aveți privilegiul de a călători nu doar în spațiu, ci și în timp. Prima dată ar trebui să ajungeți la Casa Geoparcului din orașul Hațeg, care este centrul de vizitare al Geoparcului Țara Hațegului și locul de plecare în aventura asta în zonă. Acolo, la Casa Geoparcului, vorbim despre mituri, despre fosile și despre știință. Vedem o reconstrucție științifică a Balaurului bondoc, o specie de dinozaur, balaur bondoc, una dintre speciile de dinozauri din Țara Hațegului, dar vedem și o hartă, imagini, obiecte din această aventură în timp pe care v-o propunem. Puteți de la Casa Geoparcului să alegeți destinația următoare. De exemplu, puteți merge spre vest, puteți merge la Biserica Densuș, apoi la Casa Vulcanilor, puteți între timp mânca la Luciana,care e punct gastronomic local, puteți merge la Peșteana, la Lacul fără fund şi la Muzeul Satului Hațegan și la final la Sarmizegetusa Ulpia Traiana.”
Pentru că un popas în Ţara Haţegului nu poate să dureze mai puţin de trei zile pentru a cuprinde câtuşi de puţin măreţia locurilor, Cristian Ciobanu, coordonator local Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului,şi-a continuat periplul cu destinaţii pentru încă două zile: „Puteți merge pe Valea Sibișelului la Casele Geoparcului, Casa Tradițiilor, Casa dinozaurilor pitici și mai departe pe Valea Dinozaurilor și, eventual, coborî pe partea cealaltă pe Valea Sălașului unde sunt încă două reconstrucții de dinozauri în Sălașul de Sus, unde e poteca noastră tematică, « Muzica naturii », în satul Peștera, Cetatea Mălăiești, sediul Parcului Național Retezat la Nucșoara, asta ar fi încă o zi. Sau puteți merge în afara Țării Hațegului, unde în județul Hunedoara oricum sunt foarte multe obiective. Puteți merge la Castelul Huniazilor, la Sarzegetusa Regia sau la Deva. Astea sunt cel puțin minimum trei zile pe care ar trebui să le faceți în zonă, dar noi recomandăm să veniți în vacanță, deci cam cel puțin cinci zile.”
Şi pentru că am fost tentaţi de ideea de gastronomie locală, l-am invitat pe minterlocutorul nostru să ne facă poftă cu o serie de bucate specifice zonei. Cristian Ciobanu „Mâncarea este foarte importantă în Țara Hațegului! E, așa, o simfonie a simțurilor aici. Ca mâncare tradițională sunt virșli de Sălaș. Sunt recunoscuți pe Valea Sălașului, la Sălașul de Jos în special, se fac acești cârnați cu carne de oaie, care se mănâncă fierţi şi sunt foarte buni. Şi ei merg foarte bine cu ţuică de Răchitova, iarăși un produs tradițional din zona Răchitova. Astea sunt cele două produse tradiționale. Dar dincolo de astea, sunt feluri de mâncare care se fac aici, foarte potrivite pentru o vizită. Puteți să mâncați zeamă de piparcă umplută (n.a. o ciorbă de ardei umpluţi cu carne), de exemplu, și dacă mergeți la Luciana, o să aflaţi mai multe despre ce înseamnă, au și un dicționar acolo, sau pupi (n.a. un fel de gogoşi făcute cu iaurt). N-are cum să nu vă placă aici în Țara Hațegului !”
Iată o zonă în care avem toate ingredientele pentru o vacanţă unică şi de neuitat, atât pentru români, cât şi pentru străini.