Vârfuri în programul ʺTimișoara 2023ʺ
Astăzi vă invităm să descoperiţi un loc încărcat de istorie şi de frumos: Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești.
Ana-Maria Cononovici, 03.02.2023, 16:20
Astăzi vă invităm să descoperiţi un loc încărcat de istorie şi de frumos: Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești, amplasat în Curtea Goleștilor de la Ștefănești, (în judeţul Argeş) pe drumul național care leagă Piteștiul de București. Aici pot fi vizitate cele două secții: Conacul familiei Golescu și Muzeul Etnografic în aer liber.
Producătoarea de film Ruxandra Cernat, a filmat aici pentru proiectul “România infinită” şi ne-a povestit: “Este pentru mine o bucățică de rai de pământ și cred că e potrivit în orice anotimp pentru că acum la ei este încă zăpadă. Apoi fiind pomi, în primăvara totul e în floare. Toamna sunt struguri pe care pot să-i culegi și mere din pom. Fac multe evenimente pentru copii aproape în fiecare weekend. Pentru că de acolo a și pornit învățământul, cu Dinicu Golescu, care în plină epocă fanariotă a dat acces la școală pentru oamenii fără posibilități, pentru țăranii săraci, chiar și pentru romi, care atunci n-aveau nici măcar un statut juridic legal, că ar exista ca oameni. Deci este un loc în care a pornit, ca să zic așa, și o modernizare a României.”
Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești este un loc în care vizitatorul retrăiește momente importante ale istoriei românești din secolele XVIII-XIX. Istoria familiei Golescu, una dintre cele mai importante familii boierești din Țara Românească este strâns legată de conacul construit în 1640. Din 1939, vechiul conac a devenit inima Muzeului Golești. Instituţia a fost înfiinţată prin decret regal dat de Carol al II-lea, în 7 iunie 1939, sub numele Muzeul Dinicu Golescu. În anii 1942 – 1943, s-a făcut renovarea construcţiilor, în conac organizându-se expoziţia memorială care cuprinde mobilier de epocă, tablouri, cărţi şi alte obiecte de valoare. Casa și parcul, anexele (camerele de oaspeți și cele ale servitorilor), baia turcească, turnurile de apărare, școala și bolnița, turnul de apărare vorbesc vizatorilor despre modul de viață al boierilor români din secolul al XIX-lea și stau mărturie despre complexa întrepătrundere între civilizația de tip balcanic și cea occidentală. Expoziția din conac este o invitație adresată vizitatorilor de a călători în timp, în urmă cu mai bine de două secole.
Ruxandra Cernat ne-a spus ce se poate vizita aici: “Muzeul Casa Golescu, care a fost casa familiei Golescu, Turnul, în care a stat Tudor Vladimirescu, care are vizibilitate spre șoseaua principală, că asta este una dintre porțile de acces și el a stat acolo tocmai ca să poată vedea în clipa când vin dușmanii. Pe partea cealaltă este o altă intrare. Se merge prin livadă, sunt casele tradiționale, sunt animăluțe, se pot face plimbări cu poneiul, deci cam totul se se poate vizita. Este un loc plin de istorie, plin de cultură, plin de semnificații pentru noi și este un spațiu superb în aer liber. E și minitiroliană, sunt mese la umbrar. Pentru cei care sunt amatori de vin, sau de țuică, este alături și Ștefăneștiul, cu crame, cu degustări.”
O invitaţie de neratat!