Canionul şapte scări
Astăzi vă propunem un traseu montan încântător. Se află la doar 15 kilometri de Braşov, la Timișul de Sus, şi nu trebuie ratat: Canionul 7 Scări.
Ana-Maria Cononovici, 05.11.2022, 16:07
Astăzi vă propunem un traseu montan încântător. Se află la doar 15 kilometri de Braşov, la Timișul de Sus, şi nu trebuie ratat: Canionul 7 Scări. Este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a munţilor Piatra Mare, din judeţul Braşov. Lungimea cheilor este de 160 metri cu o diferenţă de nivel de 58 metri, la o altitudine de 948 metri. Defileul este format din 7 trepte cu înălţimi cuprinse între 2,5 şi 15 metri.
Către canion se ajunge pe un drum forestier foarte puţin abrupt şi foarte frumos. Parcurgerea Canionului 7 Scări se face pe scări şi platforme din metal montate în anul 2013. Nu se impune echipament specializat, însă vizitatorii trebuie să fie echipaţi cu bocanci antiderapanţi şi haine impermeabile. Pentru copiii sub 7 ani se recomandă ham de siguranţă, pentru că este pericol de alunecare.
Monica are 45 de ani, este din Bucureşti şi ne-a relatat din experienţele ei de la Canionul 7 scări: “Până acum am fost de 2 ori la Canionul Șapte Scări și aș reveni de fiecare dată cu mare drag, pentru că este un traseu de suflet pentru mine. Prima dată l-am parcurs în 1997 și am revenit prin 2012 când l-am regăsit la fel de impunător și de impresionant. Este un traseu care poate fi parcurs și de către copiii peste 10 ani dacă au echipament de protecție, fără probleme. Ce m-a impresionat, bineînțeles, sunt cele 7 scări, pereții canionului pe care se scurge apa. Dar dintre cele 7 scări, primele 3 sunt mai deosebite, în sensul că sunt poziționate în plan vertical, iar pe partea stângă se scurge pârâul care a săpat canionul și în funcție de debitul acestuia, poți uneori să ai impresia că te afli chiar sub duș, pentru că se scurge foarte aproape de scară în timpul escaladării primelor scări. Într-adevăr, simți o emoție puternică, mai ales dacă ești mai la începutul vieții pe munte, pentru că într-adevăr este o senzație cu care nu te întâlnești de multe ori, iar satisfacția pe care o ai după ce parcurgi canionul este greu de descris.
Biletele pentru intrarea în canion se cumpără de la cabana Piatra Mare şi costă 10 lei, pentru adulţi şi 5 lei pentru copii (aproximativ 2, respectiv 1 euro). Se primeşte o brăţară care trebuie pusă pe încheietura mâinii. După vreo 15 minute, brăţara este verificată şi începe aventura. Programul de acces la canion este de la ora 10:00- 18:00 (ultimul bilet 17:30).
Tot aici se găseşte şi unul dintre cele mai lungi trasee de tiroliană din ţară. Tiroliana este împărțită în două tronsoane, tariful fiind de 60 de lei pentru fiecare sau 100 de lei pentru amândouă și există şi o tiroliană pentru copii, mai mică, de numai 20 de lei, special creată pentru siguranța lor. Pentru a te putea bucura de această atracție trebuie să ai între 45 și 95 kg și o înălțime mai mare de 1,40 m. Tiroliana de la Canionul 7 Scări are în total 2,1 kilometri şi 23 de trasee pentru adulţi şi copii, cu o înclinaţie între două şi patru grade. Cel mai scurt dintre trasee are 47 de metri, iar cel mai lung măsoară 273 de metri. Tiroliana porneşte din apropierea canionului, urmează traseul drumului forestier din zonă, trece pe lângă cabană şi traversează pârâul Şapte Scări prin mai multe puncte.
Cum iarna traseul este închis, vă recomandăm să profitaţi de sugestia noastră de călătorie, luna aceasta. Dacă nu, nu uitaţi că invitaţia rămâne deschisă pentru anul viitor!