Drumul vinului în zona Moldovei
La vreme de toamnă, nimic nu e mai tentant decât să pornim pe drumul vinului.
Ana-Maria Cononovici, 01.10.2022, 15:16
La vreme de toamnă, nimic nu e mai tentant decât să pornim pe drumul vinului. Vă invităm astfel, în zona Moldovei , pentru a descoperi experiențe autentice pentru iubitorii de vin și călătorii care preferă destinații „în afara drumului bătătorit”.
Am întrebat-o pe Alexandra Gălbează, preşedinta Asociaţiei de enoturism dacă este un moment bun pentru a porni pe drumul vinului: „Este un moment perfect! De ce? Mai ales după pandemie, după doi ani de restricţii, turismul viticol capătă din ce în ce mai multă atenţie şi există un apetit atât din partea producătorilor de a primi turişti, cât şi din partea noastră de a încerca un altfel de turism, cu experienţe inedite. Putem să experimentăm nu numai vizita la cramă şi sesiunile de degustare, dar totodată ne putem bucura şi de specificul locului. În sens strict, turismul viticol înseamnă vizite ghidate la cramă, sesiuni de degustare a vinului oferit de producătorul vinăriei. Însă e foarte recomandat tocmai pentru a crea o experienţă inedită şi pentru a afla povestea locului să încercăm să vizităm şi obiectivele turistice din zonă, tocmai pentru a avea o imagine cât mai autentică a ceea ce poate oferi zona respectivă.”
Traseele vinicole ale Drumului Vinului din zona Moldovei îi conduc pe călători la explorarea de regiuni viticole, unde au șansa de a întâlni micii vinificatori, crame naționale subterane și vinării emblematice. Alexandra Gălbează, preşedinta Asociaţie de enoturism, vine cu detalii: „Dacă ne referim la regiunea Moldovei, numărul cramelor nu este atât de mare, însă există o mare varietate. Vorbim şi despre anumite soiuri autohtone, pe care doar aici le putem degusta: Grasa de Cotnari, Frâncuşa, şi bineînţeles că putem să vizităm şi Iaşiul, capitala Moldovei, care e o opţiune pentru city-break. Să nu uităm că foarte aproape de Iaşi sunt sesiuni de degustare cu aceste soiuri autohtone, dar totodată ele se întâmplă alături de numeroase workshopuri, ateliere pentru realizarea vaselor de ceramică specifice civilizaţiei cucuteniene.”
Pentru a face experiența turiștilor memorabilă, multe crame au asociat popasul de aici cu trasee de drumeție sau de cicloturism ce conectează atmosfera rustică de la cramă, cu cea a naturii și podgoriilor de la marginea pădurii sau cu frumuseţea locurilor, unde pot fi văzute căsuțe de lemn, împodobite cu covoare și prosoape tradiționale originale, sau vreun cuptor pentru sarmale și plăcinte și, desigur, o pivniță pentru vinuri, unde pot fi organizate degustările de peste zi, dar şi seri folclorice, pentru cei ce aleg pachete mai complexe.
Până data viitoare, vă urăm drumuri bune şi vreme frumoasă!