Turism culinar în Delta Dunării
Astăzi vă invităm iar în Delta Dunării, a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene.
Ana-Maria Cononovici, 30.07.2022, 16:23
Astăzi vă invităm iar în Delta Dunării, a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. A intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național. De această dată pornim către deltă urmărind calendarul evenimentelor de aici, majoritatea reprezentând şi o invitaţie la a ne bucura de preparate locale, din peşte şi nu numai. În luna august sunt pregătite aici, Ziua Lacului Razelm” (comuna Sarichioi) 14 August 2022, Zilele orașului Sulina” (orașul Sulina) 14 – 15 August 2022, Festivalul Diversității” (comuna Mahmudia) 27 – 28 August 2022, Ziua Grecenilor de pretutindeni, Maratonul Granitul Greci – ediția a III-a” (Pădurea Crucele, comuna Greci), Festivalul Luncavița Explorer MTB Challenge” (comuna Luncavița) şi Festivalul Borșului Lipovenesc” (comuna Jurilovca), ultimele trei către sfârşitul lunii.
Galina Teleucă, viceprimar Jurilovca, sat ce a primit titlul de “locaţie de excelenţă”, titlu conferit de Comisia Europeană, prin platforma EDEN, ne-a lansat o invitaţie: “Vă aşteptăm la Jurilovca pentru a descoperi turismul gastronomic, turismul religios, turismul arheologic, turismul făcut cu maşina, cu bicicleta, cu caiacul, cu barca, turismul de deltă, dar şi de Marea Neagră. Vă aşteptăm la Jurilovca să ne gustaţi vinul, să ne gustaţi peştele, să gustaţi preparatele de peşte, cât şi cele de carne. Vă aşteptăm anul acesta la Jurilovca la serbarea borşului pescăresc, care va fi în ultima săptămână din luna august. Ultima ediţie a avut 70 de mii de participanţi. Sperăm anul acesta să depăşim acest record!”
Pentru acest an autorităţile locale anunţă intenţia de a pregăti cel puţin 30.000 de poţii de borş de peşte, desigur, borş de peşte lipovenesc aşa cum se face la Jurilovca.
Particularitatea gastronomică a deltei constă în adaptarea tuturor mâncărurilor tradiţionale în varianta de peşte. Există, astfel, drob de peşte, friptură de peşte, numită aşa pentru că se pune la cuptor cu cartofi cu tot, cârnaţi sau mici de peşte, perişoare de peşte, preparate fie în ciorbă, fie marinate. Ciorba sau borşul de peşte cunoaşte, de asemenea, mai multe variante de preparare, una cu mai multe tipuri de peşte ce se găsesc în ciorbă, alături de legume tăiate bucăţele mici, iar alta cu zeama în care a fiert peştele, cu legume în ea, servită separat, în timp ce peştele, de această dată de mari dimensiuni, este servit pe platou, alături de legume fierte şi sos de maioneză cu usturoi.
Delta Dunării și județul Tulcea, ca destinație de vacanță, sunt destinații care oferă un turism lent, de vizitare, armonios îmbinat cu biodiversitatea, multiculturalitatea, tradițiile și gastronomia locală, vizitatorii putându-se bucura de ceea ce se numeşte “turism deltaic”. Pe lângă plimbările cu caiacul sau cu stand-up padell-uri şi biciclete de apă, există varianta plimbării cu barca, condusă de cineva din zonă. Trebuie însă precizat că accesul pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei se poate face în baza permiselor de acces pentru turişti, acces auto sau acces ambarcaţiune şi că toate acestea pot fi procurate online, de pe site-ul ARBDD (Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării) sau prin SMS. A vizita Delta Dunării înseamnă a respecta natura şi a te bucura de o varietate imensă de specii şi de habitate, care fac rezervaţia unică, dar respectând particularităţile zonei.