Judeţul Vâlcea
Cu o zonă montană reprezentând o treime din suprafaţa judeţului, judeţul Vâlcea oferă numeroase atracţii: chei, cascade, peşteri, peste 80 de trasee marcate şi întreţinute, posibilităţi pentru alpinism, schi, pescuit sportiv şi numeroase puncte belvedere.
Ana-Maria Cononovici, 23.04.2022, 15:07
Astăzi vă invităm în sudul ţării, în judeţul Vâlcea. Cu o zonă montană reprezentând o treime din suprafaţa judeţului, judeţul Vâlcea oferă numeroase atracţii: chei, cascade, peşteri, peste 80 de trasee marcate şi întreţinute, posibilităţi pentru alpinism, schi, pescuit sportiv şi numeroase puncte belvedere. Iubitorii de drumeţie pot descoperi Valea Lotrului la Mălaia, Ciunget, Voineasa sau cea mai importantă atracție turistică rutieră: Transalpina!
Când porniţi într-o excursie prin Vâlcea, trebuie să vă opriţi la Muzeul Trovanților de la Costeşti, pentru a descoperi misterul “pietrelor care cresc. Un popas la Culele Greceanu şi Măldăreşti, vă poartă în atmosfera secolelor 18-19, unde descoperiţi un tip de construcţie înaltă, semifortificată, specifică întregului spaţiul balcanic. Termenul de “culă provine din limba turcă (kule) şi înseamnă turn.
Recunoscut pentru turismul balnear încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, județul Vâlcea este foarte căutat pentru staţiunile sale: Băile Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata, Băile Govora şi Ocnele Mari. În stațiuni vă puteți bucura de apele termale, de piscine interioare ale hotelurilor din aceste localități, multe geotermale La Govora, perla sudului, puteți merge dacă suferiți de astm, căci echilibrul ionic este perfect aici. Staţiunea este recomandată şi în tratamentul bolilor degenerative şi a bolilor reumatice articulare, ca şi în tratamentul disfuncţiilor neurologice periferice. La Băile Olăneşti se tratează în special afecţiunile aparatului digestiv, ale rinichilor şi aparatului urinar, afecţiuni metabolice dar şi boli respiratorii profesionale sau alergii. Apele minerale din partea de nord a judeţului Vâlcea sunt cunoscute pentru proprietăţile lor curative încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, se știe că apele minerale de la Călimăneşti au fost folosite pentru prima dată de călugării Mănăstirii Cozia şi sunt atestate documentar în 1520.
Dincolo de oferta de tratament din staţiunile de profil, există sate din Vâlcea care şi-au lărgit oferta turistică incluzând tratamente SPA, după cum ne-a recomandat Ioana Marian, fondator desprespa.ro:
“M-aş opri şi la satul Măciuca din judeţul Vâlcea, unde puteţi să încercaţi o experienţă pe bază de vinoterapie, mai precis un peeling corporal cu extract de struguri, alge şi săruri marine, iar acest peeling este folosit împreună cu uleiul din sâmburi de struguri, care ajută la hidratarea pielii, redă elasticitatea ei, o detoxifică şi previne îmbătrânirea pielii.
Tot ca o curiozitate, în cea mai lungă comună din Vâlcea, Lungeşti, care măsoară 28 de kilometri, se găseşte cea mai pădure de liliac sălbatic din România, care se întinde pe 38 de hectare, chiar dacă cea mai promovată este cea de la Ponoare (judeţul Mehedinţi).