Judeţul Caraş-Severin
Astăzi vă invităm să descoperiţi alături de noi un judeţ care a câştigat voturile vizitatorilor devenind destinaţia anului trecut: mergem în sud-vestul României, în Caraș-Severin.
Ana-Maria Cononovici, 19.03.2022, 16:23
Astăzi vă invităm să descoperiţi alături de noi un judeţ care a câştigat voturile vizitatorilor devenind destinaţia anului trecut: mergem în sud-vestul României, în Caraș-Severin. Este al treilea judeţ ca mărime între județele țării şi beneficiază de un relief predominant muntos, alternat cu văi şi culoare depresionare. Ca o curiozitate, cea mai mică altitudine a județului se găsește în zona localității Drencova, fiind de cca. 76 de metri, iar maximul se înregistrează în Vârful Gugu din munții Godeanu la 2.291 de metri.
Romeo Dan Donca, preşedintele Consiliului judeţean Caraş-Severin, ne-a tentat cu atracţiile judeţului: E un judeţ foarte frumos. Aţi văzut că a şi fost ales destinaţia turistică a anului (n.r. 2021), deşi, din păcate, infrastructura lui nu e cea mai bună. Cu toate acestea nimic nu i-a oprit pe turiştii din România şi nu numai să vină să ne viziteze. E un judeţ frumos, un judeţ care are munţi, are foarte multe lacuri, are cascade, are peşteri, are păduri frumoase, trasee prin păduri. Dacă vă place apa, avem Clisura Dunării, avem o mulţime de râuri care şerpuiesc printre munţi, avem cascade care sunt pe cursurile acestor râuri, avem chei, izvoare, indiferent ce ne place cu siguranţă găsim ceva pe măsura gustului nostru. Peisaje alpine care îţi taie respiraţia, munţi foarte frumoşi, fie că eşti la Semenic, fie că eşti la Muntele Mic, fie că eşti la Ineleţ, fie că eşti la Herculane, pe Valea Cernei, sunt locuri deosebit de frumoase. Pădurile seculare, rezervaţiile pe care le avem, siturile şi parcurile.”
Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița este situat în partea sudică a Munţilor Anina. Parcul cuprinde 6 rezervaţii. Aici se găseşte şi Cascada Bigar, desemnată cea mai frumoasă din lume de către presa internațională, dar care şi-a schimbat aspectul anul trecut, din pricina eroziunii..
Aria naturală se află în partea central-estică a județului Caraș-Severin face parte din Parcul Național Domogled – Valea Cernei.
O zonă de un deosebit pitoresc o reprezintă Complexul Mulinologic din Rudăria, care a fost inclus în patrimoniul UNESCO în anul 2004. Cele 22 de mori de apă din Caraş – Severin, păstrează ritmul vieţii de acum multe sute de ani, măcinând domol câte 130 – 140 de kg de grăunţe în 24 de ore. În unele dintre ele, vizitatorul poate asista la o lecţie a măcinării făinii de mălai sau de porumb.
Invitat să numească o zonă de suflet din judeţ, Romeo Dan Donca, preşedintele Consiliului judeţean Caraş-Severin, ne-a mărturisit: Eu sunt conectat cu zona alpină de lângă Caransebeş, respectiv zona Muntelui Mic, munţii Ţarcu. Aşa m-am şi implicat de a dezvolta zona turistică de acolo. Ea a fost destinaţie turistică încă din anii 1930. Sunt condiţii foarte bune de schi, sunt condiţii pentru drumeţii, de mers cu bicicleta. Pentru a fi mai acesibile aceste locuri bicicliştilor, avem şi un program judeţean de a realiza aproximativ 500 de kilometri de piste de bicicletă.”
Fie că alegeţi să vă bucuraţi de schi sau drumeţie pe munte, la Semenic sau Muntele mic, fie că alegeţi să descoperiţi Dunărea în zona Clisurii Dunării, fie că mergeţi în rezervaţiile de aici sau vă opriţi pentru un popas în timp la Băile Herculane, cea mai veche stațiune turistică din țară, a căror baze au fost puse încă de pe vremea împăratului Traian, judeţul Caraş-Severin vă aşteaptă să îl descoperiţi.