Tur virtual al bisericilor maramureșene din lemn
Situat în nordul României, Maramureșul este o regiune atractivă din punct de vedere turistic, datorită frumuseților naturale și a bogăției etnofolclorice
Daniel Onea, 11.01.2022, 16:41
Situat în nordul României, Maramureșul este o regiune atractivă din punct de vedere turistic, datorită frumuseților naturale și a bogăției etnofolclorice. Azi ne oprim în fața vechilor bisericilor din lemn de aici, pe care le puteți vizita din orice colț al lumii, datorită unor tururi virtuale create printr-o serie de proiecte deosebite.
Românii sunt un popor creștin, iar biserica este poziționată în centrul satului, la fel cum și Dumnezeu este centrul Universului, spune Maria Mirela Poduț, de la Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Liviu Borlan Maramureș:
Centrul nostru județean a vrut să pună în valoare aceste monumente. Seria acestor proiecte a fost inițiată de Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Liviu Borlan Maramureș înainte de a se declanșa actuala pandemie, când încă nu știam că vom desfășura atât de multe activități online. În perioada 2018-2020, prin proiecte similare, au fost cercetate biserici vechi din alte trei zone etnografice: Țara Chioarului, Țara Lăpușului și Țara Maramureșului. În 2021, documentarea s-a extins în zona Țara Codrului, cea de-a patra zonă etnografică, situată parțial în județul Maramureș. Astfel, se încheie un ciclu menit să creeze o imagine panoramică a tuturor bisericilor din lemn cu statut de monument aflate în cele patru zone etnografice ale Maramureșului: Maramureșul istoric, Țara Chioarului, Țara Lăpușului și Țara Codrului.
Primele atestări scrise ale localităților din zona Codrului apar în secolul al XIII-lea. Însă de ce a fost aleasă această regiune? Maria Mirela Poduț, de la Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Liviu Borlan Maramureș:
Este situată în nord-vestul Transilvaniei, reprezintă un spațiu bine conturat din punct de vedere etnografic. De-a lungul timpului s-au resimțit influențe multiple din partea regiunilor etnografice învecinate. I se spune Zona Codrului, fiindcă în trecut era acoperită de păduri întinse de stejar și de fag, însă azi predomină văile și culmile sale domoale. Biserici de lemn din Zona Codrului – Tururi virtuale este un proiect dedicat cercetării și promovării a unui număr de 18 biserici vechi din lemn, cu statut de monument istoric, care încă se păstrează într-o zonă etnografică întinsă pe suprafața județelor Maramureș, Sălaj și Satu Mare. Proiectul, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a fost derulat în perioada august-noiembrie 2021 de către Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Liviu Borlan Maramureș, în calitate de beneficiar, alături de opt parteneri – instituții și organizații din cele trei județe care dețin câte un fragment de Codru.
Bisericile din lemn din această zonă sunt monumente de arhitectură aproape necunoscute publicului larg, având parte până acum de interesul unui număr restrâns de specialiști, spune Maria Mirela Poduț:
Informațiile cu privire la aceste edificii de cult din lemn sunt relativ puține. Unele nu mai fuseseră actualizate de la mijlocul anilor 70, de la data publicării lor. Proiectul nostru a dorit să scoată din anonimat zestrea de biserici de lemn din Țara Codrului, încă păstrate, cu istoria, detaliile arhitecturale, picturile și poveștile lor. Au fost realizate tururi virtuale pentru biserici. Acestea au trăsături care le particularizează și, în același timp, le integrează în ansamblul bisericilor din lemn din România. Este important că, dintre acestea, șase și-au păstrat încă destinația de lăcașe de cult, deservind comunități religioase mici și foarte mici. Ca în anii precedenți, proiectul a avut două componente principale: cercetare și promovare. Pentru munca de cercetare s-au folosit informații din arhivă – studii și articole scrise de specialiști din domeniile artei, istoriei și arhitecturii – completate cu informații obținute din teren. Pentru fiecare dintre monumentele vizate s-au realizat tururi virtuale și fotografii menite să reflecte starea actuală a bisericilor, toate informațiile obținute în formă de text și de imagine putând fi văzute în secțiunea biserici de lemn a website-ului codru.culturamm.ro
O altă componentă în premieră a proiectului și a site-ului este secțiunea lăcașe dispărute. Prin aceasta, autorii proiectului doresc să valorifice, în măsura în care se mai poate, zestrea pierdută a patrimoniului din zona Codrului, într-o manieră virtuală, electronică. Astfel, sunt prezentate o serie de informații relevante și fotografii cu biserici din lemn care s-au înălțat odinioară în aceste sate, dar care nu mai există în prezent din păcate.